Brussel·les

El Parlament Europeu retirarà la simbologia franquista que exhibeix a Brussel·les perquè pot resultar ofensiva

L'Eurocambra reconeix que els símbols de l'àguila, el jou i les fletxes i el lema franquista "Una, grande y libre" que exhibeix a la seu de Brussel·les en un original de la Constitució espanyola del 1978 "poden resultar ofensius", i finalment els retirarà. El Comitè Artístic de la cambra europea ha pres aquesta decisió després que els eurodiputats catalans protestessin formalment ara fa mig any. L'original va ser un regal que el Congrés dels Diputats va fer al Parlament Europeu l'any 1996.

Actualitzat
El Comitè Artístic de l'Eurocambra, el responsable d'exposar les donacions que es fan al Parlament Europeu i garantir que no generin controvèrsia política, ha admès que la presència de "símbols semblants als que utilitzava el règim de Franco" a l'original de la Constitució del 1978 -ja en període de transició- "podria resultar ofensiva", i ha decidit retirar-los.

L'exemplar del document històric, amb la firma del rei Joan Carles I, s'exhibeix en una vitrina de la seu de Brussel·les des que l'any 1996 el Congrés dels Diputats en va fer la donació al Parlament Europeu. Aleshores el popular Federico Trillo n'era el president. La Constitució es mostra en una sala de l'Eurocambra oberta per una pàgina on es veuen clarament els símbols franquistes de l'àguila, el jou i les fletxes, i el lema "Una, grande y libre". Aquest fet no agradava als eurodiputats catalans, ni tampoc als alemanys i italians, que, encapçalats pel republicà Oriol Jorqueres, van fer arribar una queixa formal al Comitè Artístic de l'Eurocambra perquè els retiressin.

Tot i això, Brussel·les considera que seria "incorrecte" retornar un regal "rebut d'un Parlament elegit democràticament", i és per això que no retirarà completament la Constitució sinó que només l'exposarà oberta per una altra pàgina on no apareguin símbols franquistes.
Anar al contingut