Brussel·les

Una Constitució espanyola amb símbols franquistes s'exposa a la seu del Parlament Europeu

Una vitrina de la seu del Parlament Europeu a Brussel·les exposa de manera permanent un exemplar de la Constitució Espanyola amb la simbologia franquista de l'àguila, el jou i les fletxes. És una edició del 1978, però encara hi apareix el lema "Una, grande y libre". Els partits polítics catalans ja han anunciat que demanaran explicacions.

Actualitzat
L'any 98, el Congrés dels Diputats, presidit llavors pel popular Federico Trillo, va decidir enviar aquesta edició de la Carta Magna amb simbologia franquista a la UE atenent la petició que cada estat membre oferís a l'Eurocambra alguna "obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana".

Queixes dels partits catalans

L'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras ja ha presentat una queixa formal al Parlament Europeu. Junqueras ha explicat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies que ha demanat que es retiri de l'Eurocambra qualsevol símbol franquista i li pregunta al seu president "si li sembla bé exposar el que recorda de forma tan explícita un règim totalitari, una dictadura feixista".

CiU i ICV han anunciat que també demanaran explicacions. Ramon Tremosa, de CiU, ha fet una crida als parlamentaris catalans a "actuar amb sentit de país" i protestar plegats per "l'exposició de símbols franquistes en seu parlamentària". I l'ecosocialista Raül Romeva ha considerat "especialment desencertat exhibir un ocellot que recorda més poques passades que el futur cap al qual volem caminar".

El PSC, per la seva banda, s'ha compromès a reclamar al govern espanyol que retiri la simbologia preconstitucional i enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució. L'eurodiputada Maria Badia ha assegurat que "és cert que és un document històric, però preferiria que ens la canviessin per una d'actual". "Dubto molt que algú hi posi cap problema", ha conclòs.
Anar al contingut