Moscou

El Parlament de Crimea decideix unir-se a Rússia i convoca un referèndum el 16 de març

El pròxim 16 de març se celebraria un referèndum per ratificar la decisió d'abandonar Ucraïna i integrar-se a la Federació Russa. La decisió s'ha pres "per unanimitat", segons l'agència russa RIA, però no està clar que els diputats de les minories tàrtars i ucraïnesa fossin a la sessió plenària L'anunci pot canviar el mapa d'Europa i obre una nova i perillosa etapa en aquesta crisi. Sebastopol s'ha sumat a la decisió i ha aprovat també l'ingrés a la Federació Russa.

RedaccióActualitzat

El Parlament de Crimea ha votat unir-se a la Federació Russa. En un gest radical que ha agafat a tothom per sorpresa, els diputats han decidit que Crimea ha de formar part de Rússia i deixar de ser una república autònoma d'Ucraïna. La decisió pot canviar el mapa d'Europa i obre una nova i perillosa etapa en aquesta crisi. Sebastopol s'ha sumat a Crimea i ha aprovat l'ingrés a la Federació Russa.

Segons l'agència russa RIA, el resultat de la votació ha estat "per unanimitat", però no està clar si els diputats de les minories tàrtars i ucraïnesa estaven a la sessió plenària del Parlament autònom.

A més, els diputats convoquen, per d'aquí a deu dies, el 16 de març, un referèndum per decidir l'estatus de la península. Es plantejarien dues preguntes. La primera plantejaria la ratificació de l'anunci fet pels diputats: "Està vostè a favor de la reunificació de Crimea amb Rússia com a subjecte de la Federació Russa?". La segona, en canvi, plantejaria dir "no" a Rússia, però aprovar una autonomia més gran de la que es tenia fins ara, concretant-ne en quin grau: "Està vostè a favor que es torni a posar en vigor la Constitució de Crimea del 1992 i de l'estatus de Crimea com a part d'Ucraïna?".

El president de la cambra, Vladímir Konstantínov, ha explicat que la resolució que han adoptat "l'han adoptat els diputats com una política de responsabilitat. S'han expressat unànimement per la unificació amb Rússia, i esperem que el referèndum referendi la nostra decisió, Nosaltres vivim aquí i entenem millor la situació", ha afirmat.

Fins ara, havien dit que volien fer un referèndum per aconseguir més autonomia a finals de maig i que en cap moment preveia la secessió. La notícia coincideix amb l'anunci de Moscou que simplificarà els procediments perquè els russòfons d'Ucraïna puguin demanar la nacionalitat russa.

Mentrestant, des de Rússia, s'ha donat a entendre que el Kremlin no ha intercedit en la decisió del Parlament de Crimea, com sospiten molts analistes, i només ha transcendit que el president rus, Vladímir Putin, ha estat informat del desig de Crimea d'incorporar-se a la Federació Russa, segons ha assenyalat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, citat per la televisió estatal russa.

La decisió parlamentària s'ha produït oportunament en plena celebració de la cimera de caps d'estat i de govern dels 28 estats membres de la UE. Des de Brussel·les han transcendit les reaccions de condemna al resultat de la votació.

Crimea té una població d'uns dos milions d'habitants, dels quals el 60% són russos, mentre que el 26% són ucraïnesos i el 12% són tàrtars, favorables a mantenir la península de Crimea dins d'Ucraïna.

Precisament la comunitat tàrtara ja ha reaccionat i ha manifestat la seva oposició a formar part de la Federació Russa. Han demanat a la comunitat internacional que intercedeixi en una crisi de la qual n'ha culpat "uns bojos".

Sebastopol vol ser rus

Hores després que ho fes el Parlament ucraïnès, El Consell Municipal de Sebastopol ha aprovat el seu ingrés a la Federació Russa. La ciutat portuària, que està a la península de Crimea, però depèn administrativament de Kíev, ha anunciat també que participarà al referèndum per a la independència convocat per al 16 de març.

La reunió ha estat retransmesa en directe per la televisió local. Això ha fet que diversos centenars de persones amb banderes russes es congreguessin al carrer Lenin per celebrar la decisió de les autoritats de tornar-se a unir a Rússia. Si, a Crimea, els russos representen gairebé el 60% del a població, a Sebastopol són més del 90% dels seus habitants.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut