Barcelona

El Nobel d'Economia Christopher Pissarides no descarta que Espanya hagi de ser rescatada

El premi Nobel d'Economia del 2010, Christopher Pissarides, no descarta que Espanya hagi de ser rescatada. Pissarides, que participa en la setzena Jornada Econòmica de l'Obra Social de Catalunya Caixa, a Món Sant Benet, ha assegurat que "vivim temps tan incerts" que "hauríem de treballar en polítiques que parteixin de la base que pot passar qualsevol cosa, inclòs un rescat d'Espanya, d'Itàlia o de qualsevol país". D'aquesta manera, ha assegurat el premi Nobel, "cap esdeveniment ens agafarà per sorpresa".

Actualitzat
El paper del BCE

Pissarides també ha descartat, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", que la intervenció del Banc Central Europeu (BCE), comprant deute espanyol, hagi estat un rescat encobert, com assenyalaven alguns experts. L'economista ha afirmat que aquest "és el rol del Banc Central Europeu". "No dolent", ha afegit, "quan hi ha crisi el BCE hi hauria d'intervenir i fer les coses que va fer per ajudar el país".

Tot plegat, després que la prima de risc va rondar aquest dijous els 500 punts bàsics durant unes hores i que aquest matí s'ha situat als 504 punts a l'obertura. El premi Nobel s'allunya d'aquesta manera de les tesis d'Alemanya, que es resisteix a donar més marge de maniobra al Banc Central Europeu.

Més reformes al mercat laboral

Pissarides, que va guanyar el Nobel per les seves tesis sobre el mercat laboral, també ha parlat d'aquesta qüestió. Segons la seva opinió, el govern espanyol no ha fet les reformes estructurals necessàries, i ha proposat que es creï un tipus de contracte únic.

També s'ha mostrat partidari de flexibilitzar més el mercat de treball, de manera que empreses i treballadors puguin arribar a acords entre ells sobre els salaris, a banda dels sindicats, sobre els quals considera que haurien de ser més flexibles en èpoques de recessió econòmica com l'actual.

Sobre el subsidi d'atur, ha recomanat que no es doni de forma incondicional, sinó que sigui progressiu i subjecte a condicions, com es fa a Suècia i Dinamarca, països on assegura que el model ha tingut molt d'èxit.

Christopher Pissarides desenvolupa la seva tasca a la London School of Economics and Political Science.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut