El mur de Trump no frena la riada de gent que vol entrar als EUA (Guillem Aiats)
El Paso

El mur de Trump, un somni frustrat contra l'èxode migratori

A la primavera s'ha disparat l'arribada de centreamericans a la frontera de Mèxic amb els EUA, on entren legalment o il·legalment

Xesco ReverterActualitzat

Donald Trump manté el seu projecte personal d'ampliació del mur, després de declarar una emergència nacional que ha permès desviar fons del Pentàgon. Per ara, l'objectiu de frenar l'arribada massiva de migrants de Centre Amèrica no ha funcionat i les arribades no paren d'augmentar. El govern mexicà calcula que enguany entraran als Estats Units uns 900.000 migrants, una xifra rècord des del 2007.
 

La geografia no ho posa fàcil  

Allà on la frontera és un desert el mur pot ser eficaç, però no per on passa el riu. En alguns llocs la tanca fa només un metre i és fàcil de saltar, lluny del somni de Trump de col·locar un imponent mur de 5 metres al llarg de tota la frontera.

 

2.000 quilòmetres de frontera són fluvials i faciliten l'entrada (Guillem Aiats)

 

Durant uns 1.000 quilòmetres, la frontera entre Mèxic i els Estats Units passa sobre el desert i aquí el mur es considera més efectiu. En canvi, els 2.000 quilòmetres restants, la línia de separació és Rio Grande (o Rio Bravo pels mexicans).

Durant tot aquest recorregut, el mur s'ha de construir uns metres dins de territori nord-americà perquè aixecar-lo dins el llit del riu o just a la riba es impossible ja que l'orografia fluvial canvia amb el pas dels temps. Això implica que els migrants que vulguin entregar-se ho tindran relativament fàcil i simplement hauran de posar un peu a l'altra riba del riu per aconseguir-ho. El mur, per tant, en tota aquesta franja evita que la gent s'esmunyeixi dins els EUA però no pas que hi entrin uns metres i puguin exercir el dret internacional a demanar asil.

A El Paso, els agents fronterers que abans perseguien narcotraficants al desert ara es dediquen principalment a detenir migrants que entren il·legalment als Estats Units i, simplement, volen entregar-se a la policia. En detenen centenars diàriament. Molts arriben en grups i amb nens petits.

 

La Karen ha arribat als EUA amb dos fills adolescents (Guillem Aiats)

 

Davant l'ineficàcia del mur, Trump continua ideant mesures alternatives, com militaritzar la frontera o separar les famílies, per dissuadir els migrants. Les traves només aconsegueixen empitjorar les condicions en què arriben, com denuncia Fernando García de l'ONG Border Network for Human Rights.

 

"El que ha fet Trump no té res a veure amb resoldre el problema migratori, ha estat sobretot avançar una agenda política racista i xenofòbia. Estem veient un atac a la humanitat, dels refugiats, dels migrants i dels residents fronterers com mai abans ho haviem vist a la història dels Estats Units."

 

 

Río Grande és un rierol en alguns punts i suposa una altra porta d'entrada per centenars de migrants que, després d'un camí extenuant, només busquen entregar-se a la policia per poder demanar asil.

 

Una àvia i el seu net a metres d'arribar als EUA des de Guatemala (Guillem Aiats)

 

 

Una primavera amb 100.000 detencions al mes

Amb 100.000 detencions al més, aquesta primavera a El Paso s'està vivint l'arribada de refugiats més massiva de l'última dècada. La policia porta les famílies detingudes a un centre improvisat de la diòcesi catòlica d'El Paso. Com la resta d'ONGs, l'organització està desbordada per l'arribada de migrants i la manca d'assistència de l'administració. Fabián Márquez, sacerdot a la diòcesi d'El Paso, se sent impotent:

 

"A El Paso, Texas, mai havíem vist aquesta situació, un fenomen tan gran. Veig que el fenomen no pararà, segueix creixent i cada vegada arriben més persones. És estressant veure que moltes vegades no tenim tots els recursos per ajudar-los."

 

 

José García va fugir amb la dona i dos fills de San Pedro Sula, la ciutat més perillosa del món, a Hondures. Va pagar 8.000 dòlars a uns "coyotes" que el van dur fins a Ciudad Juárez i van obligar la família a separar-se. Ara no sap on es troba la seva dona i el seu fil. Des d'aquí, agafaran un autobús fins a Pennsilvània, on viu un germà que ha pagat els bitllets.

 

"Vaig parlar amb un germà per veure si ens podien ajudar perquè no aguantàvem més la pobresa. A Hondures, un dia menjàvem i l'altre no. I l'educació per a ells... com podíem tirar endavant?"

 

Des de la diòcesi d'El Paso, les famílies es repartiran per tots els EUA (Guillem Aiats)

 

El Paso és una última parada abans d'arribar a les ciutats on viuen familiars (Guillem Aiats) 

 

L'alternativa legal, una llarga espera

També hi ha milers de persones que intenten entrar als Estats Units per la via legal. Primer hauran de passar una llarga temporada a Ciudad Juárez, a l'espera que el Departament d'Immigració els hi concedeixin un número de registre. Fa un any els nouvinguts esperaven un parell de dies per aquest tràmit. Ara calen mesos d'espera. 
 

Amb l'arribada de les caravanes de migrants, Trump va retirar agents de duanes i Ciudad Juárez s'ha convertit en un embut on esperen 6.000 persones. Des d'aquí, cada dia tan sols una quinzena de persones aconsegueixen entrar legalment als Estats Units, on demanaran asil i probablement se'ls accepti només de forma temporal

 

Una família espera davant de l'administració de Ciudad Juárez

 

El comerç, una víctima colateral

El comerç transfronterer entre els Estats Units i Mèxic s'està ressentint del tancament de fronteres. A poblacions com Ciudad Juárez, els camions han de fer cues inacabables per creuar la duana. La situació s'ha complicat des que Trump va decidir destinar els policies de duanes a combatre l'èxode de migrants.

Les retencions tenen un efecte en cadena arreu dels Estats Units, com lamenta John Barela, director de Borderplex Alliance per al Desenvolupament Regional: 

 

"Mèxic ja és el primer soci comercial dels EUA. Una cinquena part del comerç entra per aquí i, quan s'hi crea un coll d'ampolla,  se'n ressenten arreu del país, perquè en depenen per cadena de subministrament"

 

 

Davant el col·lapse, Donald Trump continua incrementant la pressió cap a Mèxic perquè aturi la immigració irregular. A partir del 10 de juny els Estats Units gravaran amb un 5% l'entrada de tots els productes mexicans si el govern de López Obrador no reté el flux migratori. L'amenaça inclou una pujada del gravamen cinc punts més cada mes fins a arribar el 25% si la situació no canvia. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsMigracions
Anar al contingut