Barcelona

El mediador: "Vaig témer per la vida dels catalans el dia de l'operació francomauritana"

El mediador amb els segrestadors durant el captiveri de Pascual i Vilalta, Mustafà Chafi, ha explicat en declaracions a TV3 que el pitjor moment de les negociacions va ser el 22 de juliol, el dia de l'operació francomauritana, quan, diu, "vaig tenir por i vaig témer per la vida dels cooperants catalans". El mediador, un maurità, que al març havia aconseguit l'alliberament d'Alicia Gámez, ha recordat que aquell dia només pensava a "evitar el pitjor". Precisament, l'alliberament de Gámez, que descriu com "un signe de bona voluntat dels segrestadors, va ser el que li va donar esperança i el va impulsar a continuar negociant.

Actualitzat
El mediador del segrest dels cooperants catalans, Mustafà Imam Chafi, és un maurità que està contra l'actual govern del seu país d'origen i que actualment assessora el president de Burkina Faso.

Chafi és un eficaç negociador amb Al-Qaeda a la zona del Sahel que prèviament al segrest dels cooperants catalans ja va intervenir amb èxit en l'alliberament d'una parella de canadencs i un matrimoni italià.

Moments d'incertesa


No obstant això, Chafi assegura que va passar por i que va témer per la vida de Vilalta i Pascual durant l'operació francomauritana, el 22 de juliol. L'operació d'alliberament de l'ostatge francès impulsat pel govern Sarkozy va resultar fallida i poc després es va fer pública la notícia de l'execució de l'ostatge Michel Germaneau.

Sobre aquells moments, Chafi diu que "sempre penses que cal evitar el pitjor", però que realment "vaig passar por i vaig témer per la seva vida". "Sempre s'ha de tenir esperança i s'han de desenvolupar arguments per evitar el pitjor", reitera, "però això no va impedir que aquell dia tinguéssim una inquietud enorme i que tinguéssim por."

En canvi, l'alliberament, al març, d'Alicia Gámez, "va ser un gest de bona voluntat" dels segrestadors per continuar negociant". "L'Alicia va ser alliberada primer. És una dona i vivia amb els ostatges homes i amb un grup de segrestadors, tots homes també, en situacions molt difícils", rememora. "L'alliberament de l'Alicia donava esperança que les negociacions podien continuar i esperança perquè tot plegat donés el seu fruit."

Finalment, les negociacions dutes a terme amb gran discreció per part del govern espanyol i de les famílies dels segrestats van arribar a bon port. Roque Pascual i Albert Vilalta han arribat a Barcelona, pocs minuts després d'un quart de dues de la matinada, en un avió que els ha portat des de Burkina Faso.

Només unes hores abans havien arribat en helicòpter a la capital d'aquell país, Ouagadougou, considerat un lloc segur per les autoritats implicades en l'alliberament. Allà, juntament amb el president del país i la secretària d'Estat de Cooperació, Soraya Rodríguez, també hi era Mustafà Chafi, el mediador que ha treballat des del primer dia per l'alliberament d'Alicia Gámez, Albert Vilalta i Roque Pascual.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut