Barcelona

Roque Pascual i Albert Vilalta ja són a casa

Albert Vilalta i Roque Pascual ja són a casa. L'avió de les forces aèries espanyoles que els traslladava des de Burkina Faso ha aterrat a l'aeroport del Prat quan passaven pocs minuts d'un quart de dues de la matinada. Després d'estar una mica més d'una hora amb familiars i amics, i també amb les autoritats que han anat a l'aeroport a rebre'ls, Roque Pascual i Albert Vilalta han agraït els esforços de totes les persones que han treballat per aconseguir que els alliberessin. Tots dos han dit que estan bé i que els seus segrestadors els han tractat correctament, tot i que els nou mesos al desert han estat molt durs.

Actualitzat
Els dos cooperants han arribat a Barcelona acompanyats de les seves dones, d'un equip de psicòlegs i de la secretària d'Estat de Cooperació, Soraya Rodríguez. A peu de pista els esperaven els seus pares i els seus fills. El president de la Generalitat, José Montilla, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, també han anat a l'aeroport per donar-los la benvinguda en nom dels ciutadans.

Després de retrobar-se amb els seus familiars, els dos cooperants han comparegut davant dels mitjans de comunicació. Albert Vilalta ha estat el primer de parlar. Content i visiblement emocionat, Vilalta ha assegurat que aquest és un "dia important. "Hem estat nou mesos en un segrest molt dur i ja tenim la llibertat. Ja som lliures."

Albert Vilalta ha agraït l'esforç diplomàtic del govern espanyol i el suport de la societat catalana i espanyola. "Quan estàvem segrestats, ens arribava la notícia de les mobilitzacions a Espanya i això ens servia per aguantar aquest segrest tan salvatge."

Vilalta ha reconegut que els seus segrestadors "els han tractat d'una manera correcta. Hem viscut com ells viuen. Hem menjat tot el que ells menjaven. Hem dormit com ells dormen. Ens han tractat correctament, tenint en compte les condicions de vida del desert. Ens han arrencat de les nostres vides i ha estat molt dur".

Roque Pascual ha estat més breu: "Estem bé, malgrat els nou mesos. Ens han tractat correctament dins de les mancances." Pascual ha agraït també l'esforç de les autoritats i la seva paciència perquè, com ell mateix ha reconegut, el seu alliberament ha estat "molt complicat".

Fent broma, Roque Pascual ha demanat que ara el deixin anar dues setmanes de vacances. Després "intentaré compensar-vos pel disgust tan gran que us he donat".

El final d'un malson

Aquest viatge és el final d'un malson que ha durat nou mesos. A Vilalta i Pascual els van segrestar, juntament amb Alicia Gámez (alliberada al març), el 29 de novembre passat a la carretera que uneix Nouadhibou (nord de Mauritània) amb Nouakchott, quan viatjaven en una caravana humanitària. Aquest ha estat el segrest més llarg perpetrat per la branca magrebina d'Al-Qaeda.

Un helicòpter ha transportat aquest dilluns els dos catalans a Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, on han estat rebuts pel president del país. Des d'aquí, amb un avió Falcó de les forces aèries espanyoles, han viatjat a Barcelona, on s'han retrobat, nou mesos després, amb els seus familiars i amics.

Desenes de voluntaris de Barcelona Acció Solidària els esperaven a l'aeroport del Prat. També la seva companya de captiveri, Alicia Gámez, que va ser alliberada després de 101 dies segrestada per la mateixa facció d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic.
L'operació d'alliberament dels cooperants catalans s'ha produït una setmana després que Omar Saharaui, condemnat a 12 anys de presó com a principal responsable del segrest, va ser extradit des de Mauritània fins a Mali. Aquest fet hauria estat clau per alliberar els dos catalans, ja que es creu que podria tractar-se d'un intercanvi de presoners.

Segons Al-Arabiya, l'alliberament ha estat possible gràcies al pagament d'un rescat, que xifra entre els 5 i els 10 milions d'euros.

Els familiars i els amics dels dos voluntaris han obert un blog perquè tothom hi pugui enviar missatges de suport i benvinguda.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut