El MareNostrum 5 ocuparà l'espai del MareNostrum 4 i part del nou edifici del BSC
Barcelona

El MareNostrum 5 crearà tecnologia europea per no dependre dels EUA i la Xina

És 17 vegades més potent que l'actual MareNostrum 4 i també més gran, per la qual cosa s'ubicarà en diferents edificis 

Actualitzat

El MareNostrum 5, el supercomputador que s'instal·larà a la UPC de Barcelona, permetrà dissenyar tecnologia punta amb la intenció, entre altres coses, de trencar la dependència europea dels Estats Units i la Xina.

El director del Barcelona Supercomputing Center,BSC, Mateo Valero, ha explicat que el projecte inclourà una plataforma per desenvolupar un sistema de processadors específicament europeu.

"Ens estem jugant Europa si no som bons en intel·ligència artificial. Aquesta és la guerra. I la supercomputació és un element molt valuós per fer moltes coses en intel·ligència artificial.""Per això coordinarem el que per a mi seria realment una cosa importantíssima: desenvolupar processadors europeus que ens donin independència tecnològica i una major competitivitat."

Divendres s'anunciava que Barcelona era escollida per tenir un dels tres superordinadors més potents d'Europa i, aquest dilluns, els responsables del Barcelona Supercomputing Center en l'acte institucional per l'elecció de Barcelona com a seu han donat més detalls de com serà el MareNostrum 5.

 

Valero creu, a més, que el projecte podria ser una realitat a curt termini i ha comparat la fita amb la que ha dotat Europa d'un sistema propi de navegació via satèl·lit.

A l'acte, hi ha assistit el responsable de xarxes i computació de la Comissió Europea, Roberto Viola, que ha valorat l'alt nivell que tenia la candidatura del BSC i les possibilitats de futur de la computació catalana.

"Potser d'aquí pocs anys tornaré a ser aquí per anunciar que tenim una nova màquina que incorpora a les tecnologies actuals les del futur: les recnologies quàntiques."

 

Supercomputadors en tots els àmbits

Una altra novetat del futur Marenostrum-5 és que serà un superordinador heterogeni per poder respondre a les diferents necessitats de computació i d'anàlisi de dades dels projectes científics que utilitzin la nova infraestructura.

Mateo Valero ha destacat que molts dels avantages ja són cosa del present:

"Sense supercomputadors, moltes de les coses que es fan avui no es podrien fer. Deixim que els parli de la medicina personalitzada, la intel·ligència artificial, la supercomputació, les dades..."

Francesc Torres, rector UPC, ha afegit que té una repercussió directa en la ciutadania:

"... temes de salut, d'energia, de medi ambient... aquí està el veritable potencial dels petaflops, i ho farà arribar a la ciutadania."

I Josep M. Martorell, director associat del Barcelona Supercomputing Center, completava a "Els Matins de TV3" l'ampli ventall de possibilitats que ofereix.

"Un supercomputador d'aquest tipus serveix per donar suport a investigadors que treballen en qualsevol àmbit de la ciència. Actualment ho estem utilitzant en temes de predicció climàtica, en temes de biomedicina, de generació de nous fàrmacs, d'anàlisi de genomes de certs tipus de malalties. Per fer temes d'enginyeria, de simulació de motors, de simulació de mobilitat, de ciutats, temes d'astronomia, d'astrofísica, de química..., gairebé totes les àrees del coneixement."

 

I, segons la consellera d'empresa i Coneixement, Àngels Chacón, també servirà per a les empreses.

"Aquest és un centre del qual també han de beneficiar-se les empreses per ser més competitives."

 

Nou edifici del Barcelona Supercomputing Center, que allotjarà part del MareNostrum 5

 

Ubicació del MareNostrum

La potència del MareNostrum 5 serà 17 vegades superior a la de l'actual, el MareNostrum 4. Les dimensions també seran molt superiors, per la qual cosa la nova màquina haurà d'estar repartida en diferents edificis.

Una part del Marenostrum 5 ocuparà l'espai on ara hi ha el MareNostrum 4, a l'antiga capella de la Torre Girona. La resta del MareNostrum 5 s'instal·larà a les plantes inferiors de l'edifici adjacent a la capella, on hi ha la seu del Supercomputing Center.

El MareNostrum 4 se separà en peces, en components, que es reinstal·laran en altres centres tecnològics.

 

Nau de la capella de Torre Girona on ara hi ha el Marenostrum 4, que serà desmuntat

 

 

El cost definitiu del MareNostrum 5 serà de 223 milions d'euros. És la inversió necessària per construir-lo, instal·lar-lo i mantenir-lo operatiu durant cinc anys. La Comissió Europea posarà 107 milions; el Ministeri de Ciència, 50, i la Generalitat, 25. Segons Roberto Viola, és la inversió tecnològica més gran feta a Espanya.

"La inversió conjunta més gran feta per la Comissió Europea i per Espanya en una infraestructura d'aquestes dimensions a Espanya."

Es preveu que, el 2021, el MareNostrum 5 ja estarà fent càlculs.

 

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut