Barcelona, escollida per tenir un dels tres nous superordinadors finançats per Europa
El superordinador Mare Nostrum, situat al Centre de Supercomputació de Barcelona (ACN)

Barcelona, escollida per tenir un dels tres superordinadors més potents d'Europa

La Comissió Europea ha decidit construir tres nous superordinadors, igual de potents, a Barcelona, Bolonya (Itàlia) i a Kajaani (Finlàndia)

Eduard QuerolActualitzat

Barcelona acollirà un dels tres superordinadors que la Comissió Europea té decidit encarregar de construir. De la mateixa manera, les altres dues ciutats candidates, Bolonya, a Itàlia, i Kajaani, a Finlàndia, també tindran el seu. Ho ha comunicat aquest divendres la Comissió, que manté el compromís de finançar la meitat dels més de 200 milions d'euros que costarà cada una d'aquestes infraestructures tecnològiques -inclòs el fet que siguin operatives durant 5 anys.

En concret, i segons els terminis exposats a la candidatura de Barcelona, el superordinador entraria en funcionament el 31 de desembre del 2020. De fet, al Barcelona Supercomputing Center, ubicat al campus de Pedralbes de la UPC,  ja estan adequant les instal·lacions per a l'arribada del nou supercomputador, que substituirà l'actual Mare Nostrum 4. El BSC va presentar la seva candidatura al mes de març.

Pel que fa a l'altra meitat dels més de 200 milions d'inversió, serà assumida pel Ministeri de Ciència i Innovació; pel Departament d'Empresa i Coneixement, i per la UPC, en aquest ordre. També s'ha aconseguit que països com Turquia, Portugal i Croàcia participin en el consorci que impulsarà el supercomputador. Els dos primers han expressat la voluntat d'ajudar en el finançament.

200.000 bilions d'operacions per segon

L'actual Mare Nostrum 4 és, en aquests moments, el setè supercomputador més veloç d'Europa. El seu substitut tindrà una potència de càlcul 15 vegades superior. El MareNostrum 5 podrà fer 200.000 bilions d'operacions per segon -en llenguatge tècnic, tindrà una potència de 200 Petaflops. És, doncs, una oportunitat única per als científics, ja que els permetrà continuar desenvolupant les seves investigacions.

A part d'aquest tres, la CE n'adquirirà cinc de menys potents, de 4 Petaflops.

El superordinador actual del BSC

Cal tenir molt present que un superdordinador fa més càlculs complexos en un segon que tots els cervells del planeta en mesos. És una infraestructura imprescindible per fer avenços en investigacions que analitzen volums gegantins de dades a través d'innombrables operacions matemàtiques. Els Estats Units, la Xina i el Japó competeixen per aconseguir supercomptadors cada vegada més potents, i Europa no vol perdre el tren.

En aquest context, el Mare Nostrum 4, que està actiu des del 2017, anirà perdent posicions en el rànquing a mesura que la tecnologia avanci. L'aterratge del nou supercomputador mantindrà el Barcelona Supercomputing Center en primera línia mundial. En aquests moments, Europa té 9 centres d'excel·lència en supercomputació, i Barcelona treballa amb tots ells.

Alimentat amb energies renovables

Ara com ara, ja s'està construint el soterrani refrigerat de 700 metres quadrats per instal·lar-hi el supercomputador. I s'ha adquirit el compromís d'alimentar-lo amb electricitat obtinguda d'energies renovables. La factura elèctrica anual per mantenir en funcionament un supercomputador com el MareNostrum és de 20 milions d'euros.

La candidatura de Barcelona ha apostat per donar resposta a tot tipus d'usuaris i disciplines d'investigació, on l'anàlisi de volums ingents de dades i de grans quantitats de càlcul són essencials per fer avenços. Al Barcelona Supercomputing Center (BSC) treballen coordinadament i cooperativa amb molts centres d'investigació i universitats d'excel·lència d'Europa. A més, estan oberts a la ciutadania: reben 14.000 visites en un any a les instal·lacions del Mare Nostrum 4 (des d'estudiants fins a entitats socials i culturals).

Han calculat que per cada euro que s'inverteix en el BSC, la institució en genera 10. Aquí treballen 600 persones i és la tercera institució a Espanya que obtér recursos de la UE. En paral·lel atreuen talent i professionals de 50 països.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
Anar al contingut