Barcelona

El manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir vincula el procés a la millora de les condicions de vida dels catalans

L'expresident del Parlament Joan Rigol presenta el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, consensuat amb grups parlamentaris i entitats. El text vol aglutinar tothom que estigui a favor del dret a decidir, tant si voten a favor de la independència com en contra, i vincula el procés a la millora de les condicions de vida dels catalans. Rigol confia a sumar-hi el PSC.

RedaccióActualitzat
L'expresident del Parlament, Joan Rigol, ha presentat aquest dilluns el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que ha redactat per encàrrec d'Artur Mas. El text defensa que els catalans puguin votar sobre el seu futur col·lectiu i està escrit perquè aquest dret tingui un ampli suport social. De fet, es pretén que el manifest sigui acceptat per la majoria de sensibilitats i que inclogui també el PSC o Foment del Treball.

Sobre els socialistes, Rigol ha admès que sap que es plantegen avalar les tesis del Pacte encara que no hi donin un suport explícit però ha afirmat que encara veu possibilitats d'incorporar el partit al consens. "Sé que estan pensant en una iniciativa de suport de l'esperit d'aquest text", ha afirmat al mateix temps que ha promès que continuarà "treballant per incorporar al màxim el PSC dins d'això".

Rigol ha posat èmfasi en el fet que el manifest reclama exercir el dret a decidir "vinculat a la millora de les condicions de vida individuals i col·lectives de les persones que viuen i treballen a Catalunya". En resum, ha dit, es tracta de "fer coresponsables els ciutadans en la decisió sobre el futur del país", sense pronunciar-se en un sentit o en l'altre, de manera que està "obert a tothom".

L'expresident del Parlament també ha destacat que el que es demana és donar veu a la nació: "En tot el document no parlo que ens donin el dret a decidir, que ja el tenim, sinó que ens donin la possibilitat d'exercir-lo".

El president de la Generalitat ja té sobre la taula el text consensuat per la cinquantena d'entitats que van constituir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Aquell dia es va encarregar a Rigol la redacció del text, i també es va decidir comunicar per carta a Rajoy la petició per convocar una consulta.

En aquestes setmanes, més de 800 entitats ja s'han adherit a la iniciativa a través de la web, tot i que no és fins aquest dilluns que s'ha fet públic el text íntegre. Per facilitar el consens, els diversos actors tindran encara 15 dies per afegir-se al pacte.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut