Barcelona

El MACBA cancel·la una de les grans exposicions de la temporada per una polèmica escultura del rei Joan Carles

Pel director del Museu, l'obra és ofensiva i no s'adequa a la línia del centre

RedaccióActualitzat

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha anul·lat a última hora l'exposició "La bèstia i el sobirà. 31 artistes desfan les lògiques del poder" que s'havia d'inaugurar aquest dijous per desavinences entre l'equip comissariat i la direcció del museu. Tot plegat, segons el director del MACBA, Bartomeu Marí, per una de les peces que formaven part de l'exposició, coproducció amb la Wurttemberg Kunstverein de Stuttgart.

Es tracta d'una escultura de paper maixé de l'autora austríaca Ines Doujak i el britànic John Barker, que reprodueix una escena sexual on apareix el rei Joan Carles, una líder feminista de Bolívia i un gos pastor alemany que se sodomitzen. El monarca, a més, vomita sobre un llit ple de cascos de les SS.

Bartomeu Marí creu que l'obra és "ofensiva" i té uns continguts que no s'adeqüen a la línia del museu i que té la reina Sofia com a presidenta d'honor de la Fundació MACBA.

L'exposició, que viatjarà més endavant al museu alemany, pretenia explorar la manera amb què les pràctiques artístiques contemporànies qüestionen i desfan la definició occidental i metafísica de la sobirania política a través d'obres dels artistes internacionals més rellevants dels últims 15 anys.

La mostra, que estava programada per entre el 19 de març i el 30 d'agost d'aquest any, aplegava dibuixos, pintures, instal·lacions, fotografia, vídeo i "performance" per qüestionar el que és sagrat, l'Estat-nació, les institucions modernes, la masculinitat, la humanitat i l'autonomia individual.

El director, que ha qualificat de "molt frustrant" la decisió de suspendre una exposició, ha explicat que fins aquest dilluns no es va adonar de l'existència de la polèmica obra i va intentar negociar amb el comissariat, sense èxit.

Protesta davant del MACBA

Després de la decisió, els artistes i comissaris de la mostra han emès un comunicat en què qualifiquen la cancel·lació com un acte de censura i consideren que la decisió del director del MACBA revela el funcionament no democràtic d'una institució cultural pública.

Aquesta tarda, nombrosos representants del sector de les arts visuals s'han concentrat davant del museu per mostrar també el seu desacord.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut