Presentació del documental "ARI, una història d'amor i vida"
El documental "ARI, una història d'amor i vida" estarà disponible a partir d'aquest dijous a 3Cat (Hospital Clínic)

El llegat de l'Ari: comença un assaig pioner per tractar el limfoma amb la teràpia CAR-T

L'Hospital Clínic inicia un nou tractament amb la metodologia que va arribar al centre de la mà de l'activista contra la leucèmia Ariana Benedé

RedaccióActualitzat

L'Hospital Clínic començarà a assajar un nou tractament amb CAR-T, una metodologia que va arribar a aquest centre mèdic --i a Europa-- de la mà de l'activista contra la leucèmia Ariana Benedé.

Aquesta jove va morir el 2016 d'una leucèmia limfoblàstica aguda. Els últims mesos de la seva vida va impulsar el Projecte ARI, juntament amb la seva mare, Àngela Jover.

Amb una recaptació de més d'un milió d'euros, la iniciativa va permetre portar aquest tractament pioner des dels Estats Units, i ara el Clínic en començarà a assajar la tercera versió.

Un tractament contra leucèmies resistents

Els tractaments amb CAR-T, que ara el Clínic n'inicia una tercera versió, s'utilitzen contra leucèmies i mielomes, especialment aquells que no remeten davant d'altres tractaments.

Consisteix a modificar cèl·lules del sistema immunitari del pacient perquè ataquin les cèl·lules canceroses.

L'assaig clínic que començarà la setmana que ve testarà l'ARI-0003, que és una suma de les dues versions anteriors destinada a pacients de limfoma.

"És un fet que el projecte ARI, que Ari, ha salvat vides i continua salvant-ne. Estem fent un tractament que atacarà dues dianes per intentar que  les recaigudes siguin en una proporció inferior"

Així ho explica Álvaro Urbano-Ispizua, coordinador del programa CAR-T del Clínic-IDIBAPS i metge de l'Ariana Benedé.

Ariana Benedé, la jove que patia leucèmia i que va impulsar una teràpia innovadora al Clínic, amb el periodista Xavier Sardà. Imatge del 2016.
Ariana Benedé, la jove que tenia leucèmia i que va impulsar una teràpia innovadora al Clínic, amb el periodista Xavier Sardà (3Cat)

El documental "ARI, una història d'amor i vida", disponible a 3Cat

Ara, l'Hospital Clínic estrena el documental "ARI, una història d'amor i vida", disponible a partir d'aquest dijous a 3Cat.

Explica la història de l'activista i també com l'hospital va començar a investigar i aplicar aquest tractament del qual ja s'han beneficiat 360 pacients.

A través d'un concert benèfic a Luz de Gas el 2016, entre d'altres, l'Ari va recaptar diners per iniciar la recerca.

El 2021, l'Agència Espanyola de Medicaments va aprovar l'ús del CAR-T ARI-0001, sent la primera agència reguladora que donava llum verda a un tractament d'aquest tipus desenvolupat a Europa.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut