Barcelona

Mor, als 18 anys, l'ànima del Projecte ARI de lluita contra la leucèmia

El Projecte ARI recapta fons per implantar un tipus d'immunoteràpia que pot eliminar la leucèmia limfoblàstica aguda en un 85% dels pacients

RedaccióActualitzat

Ariana Benedé, Ari, ha mort als 18 anys. Feia 5 anys que lluitava contra la leucèmia. Als 13 anys, de tornada d'un viatge a Anglaterra, li van diagnosticar la malaltia. Des d'aleshores, va haver d'aguantar llargues estades hospìtalitzada, aïllada en alguns casos, tractaments de quimioteràpia i radioteràpia. I un trasplantament.

Tot va començar quan Ari i dues companyes de classe van decidir organitzar un concert solidari com a projecte de final de batxillerat. Enmig de l'organització del concert, Ari va recaure. Aleshores, van decidir que els fons recaptats es destinarien a millorar la vida dels pacients de leucèmia. La Nit Taronja, el concert solidari del grup Love of Lesbian, es va fer el 25 de febrer a la sala Luz de Gas.

 

A partir d'aquell moment, l'Ariana i la seva família es van convertir en l'ànima del Projecte ARI (Assistència de Recerca Intensiva), una iniciativa que recapta fons per implantar la teràpia CART a Espanya. Es tracta d'un tipus d'immunoteràpia innovadora capaç d'eliminar la leucèmia limfoblàstica aguda, resistent a tractaments convencionals, en un 85% dels pacients. És un tipus de leucèmia que afecta, sobretot, els nens.

El tractament consisteix a extreure cèl·lules blanques de la sang del pacient i, un cop dins la màquina, modificar-les introduint-hi un anticòs creat pel Clínic perquè siguin capaces de reconèixer les cèl·lules que provoquen el tumor. Després es torna a introduir la sang en el pacient i, al cap de tres setmanes, se'n comencen a veure els resultats quan el propi cos combat les cèl·lules tumorals.

Justament el mes de juny passat, l'Hospital Clínic de Barcelona anunciava que havia pogut adquirir un bioreactor d'última generació que permet desenvolupar el tractament CART. El bioreactor es va comprar gràcies als 460.000 euros recaptats en mig any pels impulsors del projecte ARI.

Aleshores, la mare de l'Ari anunciava que la campanya continuava per aconseguir els diners necessaris per fer assajos clínics i per poder incorporar tractament al sistema sanitari públic.

Fins ara, ja han recaptat 514.000 euros.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut