Barcelona

El lema partit i la senyera al mig encapçalaran la marxa del 10-J contra la sentència de l'Estatut

Aquest migdia s'ha trobat finalment un acord per la capçalera de la manifestació de dissabte contra la sentència del Constitucional sobre l'Estatut. La fòrmula suposa que en primer lloc anirà el lema partit en dos -"Som una nació" i "Nosaltres decidim"; al mig d'aquestes dues pancartes desfilaran els representants institucionals i polítics amb la senyera, i la capçalera es tancarà amb el lema sencer en una única pancarta. La solució s'ha trobat després d'una llarga reunió i dies de polèmica. CiU s'ha inhibit de l'acord, segons David Madí, per desencallar la qüestió.

Actualitzat
La capçalera de la marxa del 10-J tindrà el lema d'Òmnium i la senyera amb les institucions després que aquest migdia s'hagi arribat a un acord en què CiU s'ha inhibit.

La fórmula decidida després d'una llarga reunió i de dies de polèmica no és senzilla. En una primera fila hi haurà el lema triat partit en dos, és a dir, "Som una nació" i "Nosaltres decidim" i a la part central, entre les dues pancartes, s'hi col·locarà una gran senyera amb el president de la Generalitat, els representants de les institucions i dels partits politics, que encara s'ha de veure quins seran. En una segona fila, hi haurà una pancarta amb el lema complet.

CiU, el principal opositor a la fórmula, s'ha inhibit de l'acord, segons ha explicat David Madí i ho han deixat en mans del president de la Generalitat. Segons Madí, ho han fet per desencallar la polèmica que fa dies que dura.

Mentrestant, als micròfons de Catalunya Ràdio, Artur Mas ha explicat que ell anirà darrere del lema com havia mantingut fins ara.

De la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, ha agraït l'esforç per arribar a un acord i ha fet una crida a assistir a la marxa.

Un llarg estira-i-arronsa

La solució arriba després que els partits que donen suport a l'Estatut admetessin aquest dimecres que la manca d'acord sobre la capçalera de la manifestació era un debat "ridícul". La polèmica es va encetar quan el president de la Generalitat, José Montilla, va demanar que fos una gran senyera el que encapçalés la marxa quan Òmnium Cultural havia proposat el lema "Som una nació. Nosaltres decidim".

La primera reunió dimarts al vespre per intentar desencallar el conflicte va acabar sense cap acord i Òmnium va decidir mantenir el lema i així també el pols amb el PSC. Només unes hores després, dimecres al matí, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, també mantenia l'opció de la senyera i veia inconcebible que es negués al president de la Generalitat anar al capdavant de la marxa amb una gran senyera.

Campanya i crides a la participació

Mentre la polèmica encara no estava resolta, Òmnium gravava un anunci per incentivar l'assistència a la marxa i els expresidents de la Generalitat i el Parlament feien una crida a la participació.

Entre les cares conegudes que surten a l'anunci d'Òmnium Cultural per fer una crida a la participació en la manifestació hi ha l'expresident Jordi Pujol, el locutor Justo Molinero, el mateix Lluís Llach, els periodistes Albert Om i Xavier Grasset o els actors Lluís Soler i Montserrat Carulla.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut