Primer pla en blanc i negre d'Helena Jubany
Helena Jubany tenia 27 anys quan va aparèixer assassinada (ACN / Cedida per la família)

El jutjat del cas Helena Jubany accepta ara citar un dels nous sospitosos

Faran una prova per comparar la seva cal·ligrafia amb la dels anònims que va rebre la jove

Ferran Vila CabanasActualitzat

Just un dia abans que es compleixin 20 anys del crim, el jutjat d'instrucció 2 de Sabadell ha reactivat aquest dimecres la investigació sobre el cas d'Helena Jubany, i citarà a declarar un dels sospitosos com a investigat.

El jutge ha acordat noves diligències i ha traslladat al grup de la Policia Nacional que investiga el disc dur de Jubany un nou informe pericial aportat ahir mateix per la família. Als agents policials els demana que tinguin en compte el document a l'hora de treure les seves pròpies conclusions.

També ha acordat fer una comparativa cal·ligràfica entre el sospitós, Xavi Jiménez, i els manuscrits anònims que va rebre la víctima. Un cop hi hagi el resultat de l'informe, el jutge acorda que Jiménez declari en qualitat d'investigat.

En l'anàlisi informàtica encarregada per la família i entregada aquest dimarts hi apareix un nou correu electrònic que fins ara no era a la causa i permetria relacionar aquest sospitós, de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell, amb el tràgic desenllaç de la jove.

El germà de la víctima, Joan Jubany, ha explicat al programa "Tot es mou", de TV3, que reben la decisió amb esperança.


"És un indici nou i rellevant"

Pel jutge, resulta clar que el correu electrònic aportat ara per la família "és un indici nou i rellevant" que pot portar a concloure que Jiménez hauria redactat o dictat el contingut de, com a mínim, el segon anònim que va rebre la jove bibliotecària.

Jubany va ser trobada morta després de ser llançada inconscient però viva a un celobert des del terrat d'un l'edifici, nua, drogada i amb el cos ple de cremades, el 2 de desembre del 2001, dies després d'haver rebut un parell de missatges anònims.

Amb la decisió d'aquest dimecres, el jutge obre la porta que hi hagi noves proves per tornar a impulsar la investigació del cas que, al febrer, prescriurà.

De fet, prescriuria aquest mateix dijous, el dia del crim, però la defensa ha demanat allargar els terminis pel retard provocat pels mesos d'estat d'alarma, una petició que la Fiscalia no comparteix.

La setmana passada el mateix jutjat va desestimar la petició de la família d'afegir noves imputacions i reobrir diligències, però ho va fer basant-se en els elements que tenia en aquell moment, quan la família encara no havia aportat el correu electrònic en qüestió.

El jutjat també va rebutjar que els Mossos d'Esquadra s'incorporessin a l'equip d'investigació, tal com volia la família.


Contrarellotge de la família

La família d'Helena Jubany segueix explorant les últimes possibilitats que l'assassinat de la jove quedi impune. El cas va tornar a ser d'actualitat arran de l'emissió de dos capítols del programa "Crims", de TV3.

L'estiu passat, la família ja va aportar noves proves al jutjat de Sabadell, que va acceptar reobrir el cas, però l'Audiència de Barcelona va tombar la decisió.

ARXIVAT A:
JudicialPolicialViolència masclistaHelena Jubany
Anar al contingut