Tòquio

El Japó eleva de 4 a 5 el nivell d'alerta nuclear a Fukushima

Continuen els esforços a la central de Fukushima. En les últimes hores, s'ha aconseguit que la situació no empitjori, però el govern japonès ha reconegut que l'accident de la central és més greu del que van dir en un principi. Prova d'això és que n'ha elevat la categoria, en l'escala de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. Dels 7 graus que hi ha, ara s'ha passat del nivell 4 al 5. El grau 5 vol dir "accident amb risc de més gran abast" i s'equipara al que hi va haver, a finals del anys 70, als Estats Units, considerat el pitjor desastre nuclear després de Txernòbil.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Marcel Coderch, expert nuclear
    Per Marcel Coderch, expert nuclear
La situació al Japó continua sent crítica. El govern japonès ha decidit revisar a l'alça el grau de severitat de l'accident nuclear a Fukushima. S'ha passat del nivell 4 fins al 5, en una escala de 7. No és un canvi relacionat amb cap empitjorament de la situació, sinó que, un cop s'han avaluat millor els danys, se n'ha incrementat el nivell per ajustar-lo millor a la descripció que marca l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica.

Segons l'escala internacional d'accidents nuclears, aquest nivell suposa un "accident amb conseqüències de més abast", en lloc de l'"accident amb conseqüències d'abast local", com estava qualificat ara. Així doncs, l'incident a Fukushima està ara a només un punt de l'incident de Txernòbil i al mateix nivell de l'incident que va tenir lloc a la central atòmica nord-americana Three Mile Island el 1979 a Harrisburg.

Paral·lelament, els treballadors de la central nuclear de Fukushima 1 treballen per aconseguir connectar els cables amb què volen alimentar el circuit de refrigeració dels edificis dels reactors número 1 i 2. És una feina que va començar dijous i que està previst que s'allargui fins dissabte. Per això, durant una part del dia s'ha aturat l'operació de remullar les piscines de combustible esgotat de l'edifici número 3, el més perillós, perquè conté plutoni.

En les tasques a la planta hi treballen, entre enginyers, bombers i soldats, unes 300 persones. Un equip de l'agència de l'energia atòmica, encapçalat pel secretari general, ha arribat al país per ajudar en les feines que es fan a la central. En una roda de premsa aquesta tarda, un portaveu ha confirmat la versió del govern japonès: que la situació és encara greu, però estable.

Preocupació per la manca d'informació del reactor 4

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA) es mostra molt preocupada per la manca d'informació del reactor 4. L'últim dia que es va tenir constància sobre la temperatura de l'aigua a la piscina del reactor 4 és de dimarts, quan va marcar 84 graus, més del triple del nivell normal, a 25 graus. Tant aquest reactor com el 3 tenen la crisi focalitzada a les piscines de combustible.

A més, la temperatura ha augmentat en les últimes hores a les piscines de residus dels reactors 5 i 6, que fins ara estaven segures i no feien patir perquè feia molt de temps que no funcionaven. Ara ja superen els 60 graus.

Cap al restabliment de l'electricitat de la central

La bona notícia, però, ha estat que s'ha avançat de cara a poder restablir l'electricitat de la central. L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA) ha informat que els enginyers que estan treballant als voltants de Fukushima han estat capaços de connectar un cable extern a la xarxa elèctrica de la unitat 1 i 2 de la central. D'aquesta manera, hi ha esperances de poder disposar d'electricitat a curt termini i posar en marxa el sistema de refrigeració del reactor.

Tot i això, sembla que, de moment, els nivells de radioactivitat no han baixat. De fet, totes dues operacions s'aturen a estones per permetre que els operaris no siguin exposats a radiacions lesives per a la salut. I és que al voltant de la central el nivell és de 3.000 microsieverts per hora, quan el que es considera segur per a la salut humana és de 1.000 a l'any. Segons dades de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAAE), hi ha 45 afectats, entre ferits i contaminats, a la planta de Fukushima.

Mentrestant, des de Tòquio s'hi han enviat 130 bombers i una trentena de vehicles. Se'ls considera herois, perquè ajudaran a les tasques de refrigeració dels reactors malgrat el perill que comporta per a la seva salut l'exposició a nivells alts de radiació. El seu objectiu és arribar el més a prop possible del reactor, per llançar aigua que refredi les piscines de material combustible.

Es plantegen enterrar els reactors com a Txernòbil

Tot i els esforços, l'operatiu engegat no avança tan de pressa com voldrien. Davant d'això, l'agència nuclear japonesa ha dit que s'estaria fins i tot plantejant la possibilitat de cobrir o enterrar els reactors, com es va fer a Txernòbil.

"Reconstruirem altre cop el Japó"

El primer ministre japonès, Naoto Kan, està convençut que el país serà capaç de "sortir de la crisi" després del terratrèmol. "Reconstruirem altre cop el Japó", ha manifestat, tot i que ha reconegut que la crisi de la planta nuclear és "greu".

En un discurs televisat en directe des de Kioto, Kan també ha fet una crida a la unitat dels japonesos i ha insistit que "no hi ha espai per al pessimisme.

Què hi diuen altres països?

El risc de fuites radioactives continua i el govern japonès manté el radi d'evacuació de 20 quilòmetres, un radi, però, que els Estats Units, un dels països que han recomanat als seus ciutadans que marxin del Japó, augmenta fins als 80 quilòmetres. De fet, el govern nord-americà ha alertat que els nivells de radiació de Fukushima són "extremament elevats", fins i tot més del que informen les autoritats japoneses. Els Estats Units, a més, han instal·lat nous detectors de radiació a Hawaii i en altres illes de la costa oest, tot i que no preveuen que les radiacions hi arribin.

L'advertiment nord-americà se suma a la recomanació que han fet diversos països als seus ciutadans perquè abandonin el país o vagin cap al sud. Entre aquests hi ha el Regne Unit, França i Austràlia. Espanya, de moment, no ha pres aquesta mesura, tot i que sí que ha anunciat que revisarà totes les seves centrals nuclears.

També el president dels EUA ha fet aquest dijous a la nit un anunci similar. Barack Obama ha ordenat una revisió exhaustiva de les centrals nuclears del seu país.

Just una setmana després del terratrèmol, a les 6.46 del matí hora nostra, supervivents i equips d'emergència han fet un minut de silenci a diferents punts del Japó.

Últim balanç


L'últim balanç oficial situa en més de 6.911 els morts i en 10.319 els desapareguts pel tsunami del Japó. Més de 100.000 militars i reservistes participen en les tasques de rescat, ara complicades per la neu i les baixes temperatures al nord del país.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut