Tòquio

Els Estats Units alerten que la radiació a Fukushima és "extremament elevada"

El Japó lluita per mirar d'aturar l'escalfament de la central de Fukushima i sembla que de mica en mica la situació es complica. La Comissió Reguladora Nuclear dels Estats Units ha assegurat que s'ha esgotat l'aigua de la piscina de desactivació del reactor 4, fet que faria impossible aturar l'increment de la temperatura del reactor. L'organisme alerta també que els nivells de radioactivitat són "extremament elevats". Aquest anunci se suma al que ha fet unes hores abans l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), en què ha confirmat que els nuclis dels reactors 1, 2 i 3 de la central nipona estan malmesos. Davant la crisi que viu el país, l'emperador del Japó, Akihito, s'ha dirigit aquest dimecres a la nació en un missatge sense precedents per demanar calma i dir que resa pel poble nipó.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
    Per Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
El Japó lluita amb tots els mitjans per intentar refredar la central nuclear de Fukushima, sense que de moment s'aconsegueixin avenços importants. El responsable de la Comissió Reguladora Nuclear dels Estats Units, Gregory Jaczko, ha explicat a un subcomitè de la Cambra de Representants que els nivells de radiació són "extremament elevats", fet que podria disminuir la capacitat de les autoritats japoneses per prendre les decisions més idònies.

Jaczko ha explicat també que s'ha esgotat l'aigua de la piscina de desactivació del reactor 4 de la planta nuclear japonesa. Això fa pràcticament impossible impedir l'augment de la temperatura de les barres de combustible i es podria produir una fusió del nucli.

Els Estats Units han recomanat als seus ciutadans que si viuen en un radi de 80 quilòmetres al voltant de la central de Fukushima, evacuïn immediatament la zona. Les autoritats japoneses redueixen la distància a 30 quilòmetres.

Als problemes detectats per l'organisme nord-americà, s'hi sumen els que ha registrat l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), que ha reconegut que els nuclis dels reactors 1, 2 i 3 estan danyats perquè tenen entre un i dos metres al descobert. El director general de l'AIEA, el japonès Yukiya Amano, ha explicat que la pressió a l'interior és manté encara al nivell atmosfèric, i això "suggereix que els nuclis continuen en gran part intactes".

Amano ha matisat i ha assegurat que no es pot dir que la "situació estigui fora de control". Unes hores abans havien sorgit informacions que quatre dels sis reactors de Fukushima estaven descontrolats. I és que les autoritats no trobaven la manera de reduir l'escalfament dels reactors.

L'expert en seguretat nuclear de l'AIEA Denis Flory ha destacat que s'han registrat emissions de gasos i vapors a l'atmosfera, però no de partícules sòlides, especialment perilloses en el cas del reactor 3, que utilitza plutoni com a combustible nuclear.

Aigua amb helicòpter militars

Les autoritats japoneses volen tornar a utilitzar aquest dijous avions militars per portar aigua de mar fins a la central de Fukushima i mirar de refredar els reactors, segons assegura l'agència Reuters. Ho han intentat aquest dimecres, però han hagut de suspendre l'operació per l'alta radiació al voltant de la planta.

L'alta radiació també ha provocat que s'evacués completament de la central per primera vegada, encara que només durant una hora els cinquanta treballadors que hi queden per mirar de controlar la temperatura dels reactors i evitar noves fuites de radiació. Fukushima ha quedat deserta durant una estona, després que el govern japonès ja en va evacuar els 800 treballadors. L'AIEA reconeix que els nivells de radiació "han augmentat a Tòquio i en altres ciutats", però en cap cas posen en perill la salut humana.

L'OMS ha reconegut que la situació és "extremament preocupant" i que segueix amb atenció la situació al país sobre l'afectació que pugui tenir la radiació a la salut de la població per actuar-hi en conseqüència.

Millora de l'alerta

En les últimes hores, i més enllà de pics d'intensitat, les emissions des de la central nuclear han anat a la baixa i el govern japonès descarta, de moment, haver de prendre noves mesures preventives entre la població. També ha contribuït a reduir l'alerta en zones urbanes el canvi en la direcció del vent, que bufa amb força cap a l'oceà.

No obstant això, el fet que hagi començat a nevar en algunes zones afectades pel tsunami complica la feina dels equips de rescat.

Missatge sense precedents de l'emperador

L'emperador Akihito del Japó, de 77 anys, ha demanat calma als japonesos en el seu primer missatge televisat després del sisme i el tsunami de divendres. A través de la cadena pública, l'emperador, que es va mostrar molt trist, ha llançat un missatge sense precedents a la nació, i ha dit que resa pel poble nipó i pel benestar del màxim nombre de supervivents possible després del desastre.

D'altra banda, aquest dimecres s'ha sabut per un telegrama de Wikileaks difós pel diari britànic "The Daily Telegraph" que l'AIEA va avisar fa dos anys el Japó del perill nuclear per terratrèmols. La informació indica que les autoritats japoneses van comprometre's a millorar i van crear un centre de resposta ràpida justament a la central Fukushima, la que ha quedat més afectada pel sisme de magnitud 9 en l'escala Richter. Tot i això, la pitjor hipòtesi que preveia l'AIEA era d'un sisme de magnitud 7.

Fum al reactor 3 i nou incendi al 4

Els nivells de radiació a les portes de la central varien hora rere hora en funció de com es troben els reactors. Aquesta matinada el reactor 3, que va esclatar dilluns, ha començat a fumejar, i el govern considera que el sostre pot estar malmès, igual que el del reactor 1.

També s'hi ha de sumar un nou incendi al reactor 4. El foc, que ja està extingit, hauria estat causat per combustió d'hidrogen i ha afectat la barrera exterior de l'estructura que protegeix el reactor. L'Autoritat de Seguretat Nuclear Francesa (ASN) ha manifestat la seva preocupació per la piscina de desactivació d'aquest reactor, on els nivells d'aigua baixen de manera perillosa. "El nivell de l'aigua de la piscina baixa més del que és normal i hi ha sospites que el combustible s'està degradant", ha explicat en roda de premsa el director general de l'ASN, Olivier Gupta.

També hi ha certa inquietud per la situació del reactor número 2, perquè el seu edifici de conteniment pot estar malmès i podria deixar escapar material radioactiu a l'atmosfera.

Ajuda de l'exèrcit nord-americà


L'executiu nipó està disposat a demanar ajuda a l'exèrcit nord-americà per prevenir una catàstrofe a la central. El govern ha ordenat l'evacuació de persones en un radi de 30 quilòmetres -el mateix en què s'ha imposat una zona d'exclusió aèria- i només 50 tècnics continuen a les instal·lacions. França ha demanat als francesos que hi ha al Japó que marxin del país, o bé que es desplacin cap al sud de l'illa.

Més de 4.000 morts

Un últim balanç provisional xifra en 4.314 els morts i en 8.606 els desapareguts. Més de mig milió de persones han hagut de ser evacuades i s'allotgen en refugis que estan completament desbordats.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut