Alacant

El guru del programari lliure lamenta que Zapatero ofereixi als alumnes portàtils amb Windows

El pla de José Luis Rodríguez Zapatero perquè tots els alumnes de cinquè de Primària disposin d'un ordinador portàtil ha provocat recels pel fet que es tracti d'un aparell amb el sistema operatiu Windows, de Microsoft. El guru del programari lliure i pare del projecte GNU/Linux ha advertit que "no és ètic" facilitar-los ordinadors amb aquest sistema perquè suposa "vendre el futur del país a Microsoft". Stallman, que ha participat en una conferència a Alacant, ha demanat al president espanyol que es pregunti si lidera un partit "socialista o monopolista".

Actualitzat
Richard Stallman no ha estalviat crítiques a l'anunci del govern espanyol, que considera "no-ètica". "Per què vol regalar Microsoft còpies pràcticament gratuïtes (del seu programa) a escoles i nens? És com regalar drogues addictives, perquè la primera dosi és gratis, però, després de ser dependent, has de pagar", ha advertit.

Stallman, que ha intervingut a la xerrada "El moviment del software lliure i el sistema operatiu GNU/Linux", ha reclamat que els ordinadors estiguin equipats amb programari lliure per ensenyar els alumnes a "protegir la llibertat, la independència i la capacitat dels seus ciutadans" i fer front a la "dictadura" d'empreses com Microsoft.

El guru del programari lliure ha enumerat les quatre virtuts del sistema que defensa, que considera "essencials per a un sistema democràtic". Són la d'executar el programa tal com vulgui l'usuari, facilitar-ne l'estudi del codi font i que es pugui modificar, autoritzar la distribució de còpies exactes i de franc a la resta d'usuaris i facilitar còpies de les versions modificades.

Respecte de la xarxa social Facebook, Stallman ha explicat que no hi ha entrat mai però que té entès que ofereix una "falsa privacitat" i que està relacionada "estretament" amb la CIA. També ha criticat alguns dels serveis de Google, com ara el Google Earth, "per exigir l'ús d'un programa privatiu que restringeix l'usuari".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut