Madrid

El govern espanyol traspassarà les beques i recuperarà el Consell de Justícia de Catalunya

El govern espanyol té pràcticament tancat el traspàs de les beques a la Generalitat i s'ha compromès a aprovar aviat la reforma que permetrà crear el Consell de Justícia de Catalunya, un dels punts escapçats amb la sentència del Constitucional sobre l'Estatut. Ho ha anunciat el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, després de la reunió amb les dues vicepresidentes del govern espanyol i els ministres de Justícia i Educació. El grup ha preparat la reunió bilateral de la setmana que ve amb la Generalitat, de la qual el govern català esperava també la transferència dels trens regionals. CiU ha considerat "electoralista" la trobada.

Actualitzat
El vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha anunciat que a la reunió de la setmana que ve es transferiran a la Generalitat competències en matèria de beques, obres hidràuliques que estaven pendents, mitjans destinats a la conservació de la natura i alguns aspectes tributaris.

Chaves ha presidit una reunió en què han participat també les vicepresidentes María Teresa Fernández de la Vega i Elena Salgado, i els ministres Ángel Gabilondo i Francisco Caamaño. Finalment, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no ha pogut anar a la trobada.

Segons Chaves, les negociacions estan molt avançades i a la reunió de Barcelona només s'hauran de tancar "alguns serrells". 

El traspàs de les beques és una reivindicació històrica del govern català "pendent des de fa set anys", segons ha recordat aquest dimecres el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura. El conseller també tenia l'esperança que a la reunió bilateral es concretés la data del traspàs dels trens regionals, després del de Rodalies

Fil a l'agulla per al Consell de Justícia 

A més d'estudiar les transferències, la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics també ha analitzat quines reformes legals són possibles per recuperar les parts de l'Estatut sentenciades pel Tribunal Constitucional.

Chaves ha afirmat que "aviat" el Consell de Ministres aprovarà una reforma de la llei orgànica del poder judicial que permetrà delegar competències en els consells autonòmics de justícia. D'aquesta manera, s'evitarà que la creació d'un organisme propi de Catalunya topi amb cap obstacle legal. 

CiU hi veu "electoralisme"

La federació nacionalista s'ha queixat que la reunió bilateral de la setmana que ve té un caràcter "publicitari i electoralista". El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha posat en dubte que la trobada serveixi perquè hi hagi avenços significatius en l'autogovern. Segons ha dit, ni el PSOE ni la Generalitat "no tenen crèdit ni confiança" després de com ha anat el desplegament de l'Estatut, i ha lamentat que el govern català no s'hagi "quadrat" quan tocava.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut