Madrid

El govern espanyol ajorna l'acord de finançament català fins després de les eleccions de Galícia i el País Basc

L'acord de finançament no es firmarà fins després de les eleccions gallegues i basques de l'1 de març. El govern espanyol ha assegurat a Catalunya Ràdio que ja hi ha un principi d'acord entre les comunitats autònomes, tot i que el govern català no és tan optimista i desmenteix que ja s'hagi arribat a un consens. De totes maneres, la foto del finançament no es farà abans del 13 de febrer, tal com va tornar a prometre el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Actualitzat
Segons el govern espanyol s'està enllestint el document, que només està pendent de tancar els últims detalls. Quan estigui enllestit, el text es farà arribar a les comunitats autònomes. Tot i l'ajornament del finançament català, la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha confirmat aquest divendres que l'acord està molt a prop. De la Vega ha assegurat que "s'ha avançat molt en les negociacions però encara queden pendents alguns detalls en els quals hem de seguir treballant les setmanes vinents. Però el tema està molt avançat". 

Per la seva banda, el govern català no es mostra tan optimista i ha desmentit que es pugui parlar d'un principi d'acord de finançament amb les comunitats autònomes, almenys per part de Catalunya. El portaveu d'ERC a Madrid ha acusat el president espanyol de falta de voluntat i ha dit que "Zapatero no està disposat ara mateix a fer un cop de cap".

Des de l'executiu català ja desconfiaven de la promesa del president Zapatero de segellar un acord abans del 13 de febrer. De moment, amb el retard de l'acord fins després de les eleccions gallegues i basques, la setmana que ve encara no es podrà veure la foto del pacte entre les autonomies. 

El culebrot del finançament

9 d'agost del 2008: Era la data en què es complien els dos anys en vigor de l'Estatut, i per tant el temps màxim establert perquè hi hagués un nou sistema de finançament.

9 de novembre del 2008: Aquell era el dia en què caducaven els tres mesos de pròrroga que van pactar Joan Saura i María Teresa Fernández de la Vega per segellar l'acord.

31 de desembre del 2008: Expira el termini per arribar a un acord pactat per José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla en una reunió a La Moncloa.

13 de febrer del 2009: El govern espanyol va comunicar al català que hi hauria acord abans d'aquest dia, que és quan comença la campanya electoral a Euskadi i Galícia.

1 de març del 2009: Ara el govern espanyol assegura que l'acord se signarà després d'aquest dia, el de les eleccions basques i gallegues.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut