Barcelona

Patronals i sindicats insten Castells a perllongar la negociació per assolir un model de finançament millor

Els representants dels empresaris i els sindicats catalans s'han mostrat partidaris de perllongar la negociació entre el govern central i la Generalitat amb l'objectiu d'aconseguir un model de finançament millor per a Catalunya. Així li han transmès al conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, amb qui s'han reunit aquest dilluns a la tarda perquè els informés sobre l'estat de les negociacions amb l'executiu espanyol sobre el nou sistema de finançament autonòmic. Patronals i sindicats també han demanat unitat política en el procés.

Actualitzat
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha destacat la necessitat d'"unió política de les forces catalanes" perquè el finançament sigui "el millor per a Catalunya". El president de Fepime, Eusebi Cima, ha posat l'èmfasi en el compliment de l'Estatut: "Si no es compleix, tindrem tot el temps del món", ha dit, i ha afegit que cal que hi hagi "molta concreció" per deixar el marge més petit possible a la interpretació en el futur.

Sobre aquest punt s'hi ha sumat el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, que ha dit -en referència a l'Estatut- que "es compleixi la llei" i ha demanat que l'anivellament de les altres autonomies "no vagi en detriment de Catalunya". El secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol, també ha remarcat la necessitat d'un model "vinculat al fet que la Generalitat pugui oferir serveis públics bàsics als seus ciutadans", i ha afirmat que l'Estatut "no busca el desacord" amb l'Estat.

Per part dels sindicats, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha lamentat: "Teníem la impressió que les coses estaven més fetes del que estan. No estem en un procés d'acord o desacord imminent". I ha afirmat que Catalunya no pot "esperar eternament més recursos", però que la Generalitat "no ha de tenir pressa" perquè, per tenir un mal acord, "no cal signar-lo".

El representant de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego, ha constatat la seva preocupació per les dificultats de la negociació i ha insistit en la necessitat d'un nou model, no de "retocs". I ha afegit: "Preferim que no hi hagi acord en un mal acord".

A la reunió, Castells ha estat acompanyat pel conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer, i el secretari general d'Interior, Joan Boada.

Per part dels agents socials hi han assistit el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; els de Pimec, Josep González, i Fepime, Eusebi Cima, així com els secretaris generals de Foment del Treball, Joan Pujol; de CCOO, Joan Carles Gallego, i de la UGT, Josep Maria Àlvarez.
Anar al contingut