La Rambla de Santa Mònica de Barcelona, passades la una de la matinada
La Rambla de Santa Mònica de Barcelona, passades la una de la matinada

El govern decideix prorrogar 14 dies les restriccions anticovid vigents a Catalunya

Sis municipis més entraran dins el toc de queda, si el TSJC ho avala, i continuaran les restriccions en la cultura, el comerç, l'esport i la restauració

Actualitzat

Els casos de covid continuen duplicant-se cada setmana i el govern ha anunciat aquest dilluns que vol prorrogar 14 dies més les restriccions que van entrar en vigor el passat 24 de desembre i que són vigents fins al 7 de gener. Són el tancament de l'oci nocturn, la reducció d'aforaments a la restauració, a la cultura, l'esport i el comerç, la limitació de les trobades i el toc de queda nocturn.

El govern demanarà autorització al TSJC per poder aplicar aquestes restriccions a partir de la nit de dijous a divendres d'aquesta setmana. En principi, fins al 21 de gener.

Aquest dilluns a la tarda s'ha reunit la comissió delegada de la covid, encapçalada pel president Pere Aragonès, i davant la incidència de casos de covid-19 ha decidit demanar una pròrroga de les restriccions.

 

Toc de queda a sis poblacions noves

El toc de queda continuaria aplicant-se d'1 a 6 de la matinada, inicialment durant14 dies més, i només als municipis de més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els darrers set dies.

Sis municipis s'han afegit als 126 on s'ha aplicat el toc de queda fins ara i si el TSJC ho aprova, s'aplicaria a 132 municipis. El govern demana ara que també s'apliqui a Castell - Platja d'Aro, Cunit, el Vendrell, Mont-roig del Camp, Salt i Torroella de Montgrí.

En aquesta taula es poden consultar les poblacions afectades fins ara per la mesura:

 


Límit de trobades i d'aforament

La capacitat màxima a l'interior de bars i restaurants continuarà sent del 50% (i del 100% a les terrasses), mentre que l'aforament a comerços i empreses de serveis serà del 70%, el mateix percentatge que en instal·lacions i equipaments esportius tancats.

Continua la limitació de les bombolles i que el número absolut no superi les 10 persones, tant a l'interior com a l'exterior i tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. El teletreball es manté com a prioritari en l'administració de la Generalitat i es recomana fermament en l'àmbit laboral privat.

Els locals d'oci nocturn romandran tancats, mentre que l'aforament de sales de concert, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa serà del 70%, percentatge que també s'aplica a sales de vetlla, enterraments i altres cerimònies.

Pla obert del públic del Teatre Municipal de Girona entrant a la platea
Pla obert del públic del Teatre Municipal de Girona entrant a la platea(ACN/Aleix Freixas)

Rècord de positius en una setmana

L'última setmana amb dades consolidades, del 24 al 30 de desembre, es van diagnosticar prop de 128.003 positius. Mai, en tota la pandèmia, se n'havien comptat tants.

Un creixement que es nota als hospitals, però -de moment- amb menys força que en onades anteriors. Es veu, per exemple, si comparem el ritme de pujada del nombre de persones ingressades ara, amb el del juliol, amb un pendent molt més pronunciat.

Amb tot, ara hi ha 1.753 persones amb covid als hospitals catalans, 452 de les quals a les unitats de cures intensives.

Durant la roda de premsa del Departament de Salut per anunciar el nou protocol per notificar tests d'antígens positius a les farmàcies, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha afirmat que els centres sanitaris estan "saturats" per la sisena onada, amb incidències molt elevades.

Craywinckel també manté que no es preveu arribar al pic de contagis durant els propers dies.

Diverses taules buides a l'interior del restaurant La Villa de Sants (ACN/Albert Cadanet)
Diverses taules buides a l'interior del restaurant La Villa de Sants (ACN/Albert Cadanet)(ACN/Albert Cadanet)

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Certificat CovidToc de quedaCoronavirus
Anar al contingut