La presidenta del govern balear, Marga Prohens, creu que el turisme a les Illes ha arribat al límit
La presidenta del govern balear, Marga Prohens, creu que el turisme a les Illes ha arribat al límit (PP)

El govern de les Balears admet que el turisme no pot créixer més a les Illes

Mallorca reduirà per primera vegada les places turístiques i en retalla 18.000

Actualitzat

La saturació turística ha arribat a tal nivell a les illes Balears que fins i tot la presidenta del govern, Marga Prohens, ha admès que "hem arribat al límit" i "no es pot créixer més".

Prohens ha afirmat que els límits són "necessaris, no només per preservar el model turístic, l'activitat econòmica i el destí, sinó per fer-lo compatible amb la vida dels residents", la qual cosa ha afirmat Prohens que "la preocupa i l'ocupa".

En aquest sentit, Mallorca reduirà per primera vegada les places turístiques. En suprimirà 18.000, de manera que l'illa passarà de tenir un límit de 430.000 places a 412.000.

L'anunci l'ha fet el president del Consell de Mallorca, el popular Llorenç Galmés, que ha assegurat que és una mesura per lluitar contra la massificació turística, i que ha estat consensuada amb tots els sectors turístics. Galmés, a més, ha aprofitat per criticar la gestió dels dos governs predecessors.

El reglament actual ja estableix un sostre de places, i ara el Consell de Mallorca haurà de modificar la normativa per rebaixar-ne la xifra. La Federació Hotelera de Mallorca dona suport a la mesura i defensa que cal créixer en valor i no en volum.

A més, Eivissa ha anunciat que limitarà l'entrada de vehicles durant els mesos de l'any amb més afluència de persones i vehicles pel turisme. El parc de vehicles de l'illa s'ha incrementat un 255% entre 1996 i 2023, i s'ha passat de 63.062 a 160.835, i l'entrada anual de vehicles a Eivissa s'ha quadruplicat des del tombant de segle.

Per acabar de copsar la situació del turisme a les Illes, el govern insular també ha anunciat que després de l'estiu farà una enquesta entre els residents per saber-ne l'opinió.
 

Manifestacions i protestes

Mentrestant, a Eivissa ja s'ha convocat una manifestació contra la massificació turística, com la que es va fer a les Canàries. Serà el 24 de maig i la convoca la plataforma Prou Eivissa sota el lema "Eivissa no pot més".

Alhora, el Fòrum de la Societat Civil a Mallorca ha anunciat la celebració del I Congrés de Turisme de la Societat Civil, que es farà el 26 de juny a Palma per debatre sobre la limitació del nombre de creuers, vehicles i la reducció de les places turístiques.
 

Reaccions de l'oposició

El PSIB ha titllat de "fake" la reducció de places. Els socialistes han criticat que l'anunci no soluciona el problema de l'illa i que l'anunci del PP fa referència a unes places que, a la pràctica, ja no estaven disponibles.

Més per Mallorca ha apuntat que la retallada de places es "queda curta" i ha reclamat "mesures de decreixement".

"La manca de reserves hídriques, la massificació d'espais naturals i el col·lapse d'infraestructures obliga a anar més enllà de la contenció i fer passes efectives que permetin decréixer. És una necessitat", ha sentenciat Jaume Alzamora, portaveu de la formació.

En aquest sentit, Alzamora ha remarcat la "hipocresia" del PP que fa sis mesos titllava Més de "turismofòbics" i ara anuncia aquestes mesures.

L'any passat, les illes Balears van batre rècord de turistes, amb més de 17 milions de persones i, d'aquestes, Mallorca va rebre més de la meitat dels visitants.

ARXIVAT A:
TurismeIlles Balears
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut