El gas torna a tenir l'IVA del 21% des d'aquest dilluns

Les pluges i el fort vent d'aquesta Setmana Santa fan que aquest migdia hi hagi una franja de tres hores amb el preu majorista de la llum en negatiu

RedaccióActualitzat

L'IVA del gas deixa de ser reduït a partir d'aquest dilluns 1 d'abril i torna a ser del 21%, tal com era abans de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Ara, amb la inflació moderada, el preu del gas es troba als nivells més baixos dels últims dos anys.

Lluny queden els preus desbocats que van obligar el govern espanyol a aprovar diverses mesures anticrisi.

Pedro Sánchez va anunciar la rebaixa de l'IVA del gas del 21 al 5% a partir de l'octubre del 2022. Una rebaixa que es va allargar durant tot el 2023 i el primer trimestre d'aquest 2024.

També s'apuja fins al 3,8% l'impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica i l'impost a la producció elèctrica, que puja al 5,25%.

Els dos tributs segueixen el camí de l'IVA de l'electricitat, que al març ja va tornar a ser del 21%.
 

El preu de la llum, en negatiu

El preu majorista diari de l'electricitat està aquest dilluns per primera vegada en negatiu en algunes franques horàries.

El cost del megawatt hora es desploma fins a -0,01 euros entre les 2 del migdia i les 7 de la tarda.

En la baixada del preu majorista de la llum han influït dos fenòmens meteorològics que ha portat la tempesta Nelson: pluja abundant i, sobretot, molt de vent. Això ha fet que les renovables hagin pogut treballar a ple rendiment i han ajudat a fer que els preus es desplomin.

El preu de la llum registra aquest dilluns un preu negatiu (Pexels/Miguel A. Padriñán)

Que aquest dilluns sigui festiu a Catalunya i a altres comunitats també ajuda a fer que el consum sigui més baix que el d'un dilluns normal. 

Com a únic precedent, el 25 de desembre de 2022 es van veure preus negatius en el mercat elèctric espanyol durant unes hores, però no directament en el mercat majorista.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut