El "ganxo cec", la tècnica més utilitzada per amagar la cocaïna en contenidors

Així ha localitzat Vigilància Duanera els 419 quilos de droga oculta entre sacs de cafè en un contenidor del port de Barcelona

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Els camioners fan cua a l'espera que els toqui el torn per passar per l'escàner de control de duanes. El procés s'ha agilitzat perquè ja no han de baixar del vehicle, però, així i tot, esperen abans i hauran d'esperar després fins que els donin el vistiplau per marxar. Això, si no hi ha cap alerta.

A les oficines, els observen Vigilància Duanera (DAVA) i la Guàrdia Civil, que revisen les imatges que els proporciona l'escàner i la confronten també amb la documentació oficial declarada de la mercaderia.

Fan informes de risc per decidir quins contenidors passaran per l'escàner i quins no. De fet, la majoria dels que arriben al port de Barcelona no hi passen. A tots els ports és igual, el volum és tal que es bloquejaria el comerç.

La cocaïna, amagada entre sacs de cafè
La cocaïna, amagada entre sacs de cafè(3Cat)

L'agent de Vigilància Duanera fa un toc d'alerta al seu superior i li ensenya unes tauletes sospitoses que veu en pantalla. És un carregament de sacs de cafè que provenen de Costa Rica, de setanta quilos de pes. N'hi ha 275 i el pes total declarat és de 19.000 quilos.

"Doncs té pinta que aquí hi ha alguna cosa que no és cafè", comenta en Carlos, responsable de Vigilància Duanera a Catalunya. I és que la major part de la cocaïna s'està detectant en contenidors:

"El contenidor és un mitjà ràpid, segur i, sobretot, barat; com ho és també per a les mercaderies legals".

Les tauletes estan posades a la part superior de la càrrega i molt a prop de la porta d'obertura del contenidor. En comproven els precintes i n'hi afegeixen un d'extra, que està numerat, per tal d'assegurar que no s'obrirà o, que si l'obren, en quedarà constància.


Què és la tècnica del "ganxo cec"

Al camioner li indiquen que vagi cap a la zona de descàrrega, al magatzem on tenia previst deixar els sacs. Al darrere i a distància, Vigilància Duanera el segueix. Els magatzems són també dins del port. No fa cap maniobra estranya, ni es desvia.

De fet, no hi ha indicis que demostrin que el camioner hi tingui res a veure. El responsable de DAVA explica que a vegades els intercepten els narcotraficants a meitat de trajecte, els obren el contenidor, en treuen la droga i els deixen continuar. Les empreses que importen el cafè no solen saber-ne res, tampoc.

Esta manera de fer s'anomena la tècnica del "ganxo cec", els narcotraficants parasiten els contenidors un cop la mercaderia ja és dins i hi introdueixen la cocaïna i uns precintes falsificats perquè qui ha de treure la droga un cop ha arribat al port de destí ha de precintar altre cop el contenidor per no aixecar sospites.

Els serveis duaners van interceptar més de 400 quilos de cocaïna(3Cat)

El responsable de DAVA demana reforç. En un primer moment hi acudeix una agent de Vigilància Duanera i un de la Guàrdia Civil. Confien que siguin mostres de cafè, caixes menudes amb mostres de cafè per als comerciants, com ja s'hi han trobat en altres ocasions. Ho pensen així perquè no han vist les imatges de l'escàner.

Un treballador del magatzem on guarden els sacs de cafè obre el contenidor, i apareixen en primer pla les tauletes, unes roges, altres negres. No hi ha dubte, tot i que faran el test de la cocaïna, el format no enganya. I amb la droga, com esperaven, uns precintes per dissimular l'obertura que havien de fer.

Descarreguen les 361 pastilles o tauletes i les pesen: 419 quilos. El més probable és que no hi hagi detencions perquè no hi haurà indicis on estirar el fil.

L'any passat al port de Barcelona és on més cocaïna es va decomissar dels 46 ports de mercaderies que hi ha a Espanya. Vigilància Duanera va decidir passar per l'escàner tots els contenidors de cacau o cafè que provenien de l'Equador i l'estratègia no els va fallar. Gairebé les dinou tones decomissades el 2023 responien a este patró.

 

ARXIVAT A:
DroguesNarcotràfic
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut