Per què Barcelona s'ha convertit en el port d'Espanya on s'ha decomissat més cocaïna

Vigilància Duanera va detectar enviaments constants de cocaïna en contenidors de cacau o cafè que provenien de l'Equador

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

L'entrada en vigor --el 2017-- de l'acord de lliure comerç entre l'Equador i la Unió Europea va afavorir l'enviament constant de mercaderies des del país de l'Amèrica del Sud fins a Europa. El 2021, al continent europeu hi van arribar 1,6 milions de tones de bananes equatorianes; segons dades de la Comissió Europea. Este flux comercial, que es fa per via marítima amb contenidors i que suposa l'enviament de diferents tipus de productes, ha estat una oportunitat que els narcotraficants no han desaprofitat.

"Les organitzacions criminals sempre busquen els llocs més dèbils i ara s'han fet fortes als ports de l'Equador, que són la principal via de sortida de la cocaïna que arriba a Europa", explica a TV3, Carlos, el cap de Vigilància Duanera (DAVA) a Catalunya.

Renato Rivera-Rhon, de l'Observatori Equatorià del Crim Organitzat, hi afegeix una altra dada significativa: "El 2023, l'Equador va ser el tercer país que més cocaïna va confiscar de tot el món, això dona una idea de la importància que té i de les seues xarxes de logística." 


Entremig de sacs de cacau o de cafè

La majoria de contenidors que arriben als ports europeus no es revisen, perquè fer-ho suposaria bloquejar el comerç.

L'any passat al Port de Barcelona, Vigilància Duanera va decidir que escanejaria tots els contenidors que transportessin sacs de cacau o cafè provinents de ports equatorians.

Aquesta decisió la van prendre quan van detectar que era una via d'introducció de la droga. "Els fardells de cocaïna estaven en el que anomenem piscina o búnquer, rodejats de sacs de cacau o de cafè", precisa el responsable de DAVA.

"A cada contenidor hi trobàvem entre 600 i 1.000 quilos de cocaïna."


La detenció del Chapo deixa un buit de mercat

La detenció del Chapo Guzmán --el 2016-- va afeblir el poder que tenia el càrtel de Sinaloa a l'Equador i va facilitar l'entrada de l'altre càrtel també mexicà, el de Jalisco Nueva Generación, amb la intenció de conquerir mercat.

A més d'aquesta guerra, el tràfic de cocaïna patia canvis a més gran escala arran del llavors recent acord entre el govern de Colòmbia i les FARC.

L'Equador s'ha convertit en un dels països amb més homicidis per habitants
L'Equador s'ha convertit en un dels països amb més homicidis per habitant

I l'Equador, que fins llavors havia estat un país on la droga estava de pas --provinent de Colòmbia o el Perú-- va passar a ser un país productor; segons consta en un article acadèmic sobre el crim organitzat a l'Equador.


País productor de droga, país amb més violència

Ser país productor comporta més corrupció i també més violència. Rivera-Rhon posa sobre la taula les xifres sobre homicidis: "El 2023 l'Equador va ser el país més violent de l'Amèrica Llatina amb una taxa de 45,1 homicidis per cada 100.000 habitants".

Tenint en compte que la mitjana de l'Amèrica Llatina --que és la regió més violenta del món-- és de 16,1, Rivera-Rhon invita a una reflexió: "Imagineu la magnitud de la violència arran del narcotràfic."

L'escàner, un espia tecnològic

Els agents de Vigilància Duanera i de la Guàrdia Civil que hi ha al Port de Barcelona treballen en una mateixa oficina. A les pantalles dels ordinadors, els hi apareixen les fotografies que els proporciona l'escàner.

L'agent de Duanes recupera una imatge d'un dels 23 contenidors que els van donar positiu l'any passat i es veu amb claredat aquesta espècie de piscina o búnquer que descriu el responsable de la DAVA a Catalunya.

La imatge de les tauletes de cocaïna en l'escàner de la DAVA
La imatge de les tauletes de cocaïna en l'escàner de la DAVA (3Cat)

Entre els sacs que estan perfectament alineats, hi ha uns buits que s'omplen amb unes tauletes de menor mida i que estan situades lluny de la porta d'obertura del contenidor. De tal manera que per veure-les s'ha de treure abans uns quants sacs de setanta quilos de pes cadascun. I amb això compten, que els policies no estiguin disposats a moure els sacs en va per comprovar si entremig hi ha tauletes de droga; amb el risc d'haver fet feina per res i haver de tornar a posar cada sac de setanta quilos al seu lloc.

Però la feinada deixa de ser un possible element dissuasiu si hi ha la foto de l'escàner que els posa en alerta. Treuen els sacs amb més entusiasme i, tampoc tenen altra opció. L'any passat van viure una temporada que cada setmana els donava positiu un contenidor.


La seguretat als ports

Per posar la droga als contenidors i per treure-la després, cal una xarxa de persones que sàpiguen quan han d'actuar.

"Ni a Espanya ni a l'Equador hi ha un govern criminal dins dels ports, cap organització criminal té un control total del port", conclou Renato del Observatori Equatorià del Crim Organitzat. Ara bé, per a algunes de les modalitats delictives utilitzades pel tràfic de cocaïna, els cal tenir zones on operar que suposen tenir treballadors del port o empleats públics a sou.

"Són com zones de lliure trànsit, com passa amb el comerç legal."

El responsable de DAVA incideix en la importància de ser conscients que la seguretat ha de ser responsabilitat de tots, de les institucions públiques però també dels organismes privats. Defensa que el de Barcelona és un port segur, que té una política de seguretat i que inverteix en tecnologia però alhora alerta del perill que suposaria que els narcotraficants guanyessin terreny i es fessin forts.

Els narcotraficants van adonar-se'n tard que els contenidors que enviaven amb cacau i cafè i cocaïna estaven passant tots per l'escàner. I això va suposar que van decomissar 19 tones de cocaïna en 23 contenidors. És més del triple de la cocaïna decomissada l'any abans.

Aquestes 19 tones situen el port de Barcelona en el que més cocaïna ha decomissat el 2023 dels 46 ports que hi ha a Espanya, segons dades i informació a la qual ha tingut accés TV3. És un rècord històric que queda lluny dels decomisos anuals que s'han fet en l'última dècada.

 

ARXIVAT A:
NarcotràficDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut