Pla detall d'una piscina omplint-se d'aigua
Pla detall d'una piscina omplint-se d'aigua (ACN)

El futur de les piscines: a quins municipis n'hi ha més i alternatives davant la incertesa

La patronal del sector de la piscina preveu que aquest any es construeixin 1.600 piscines, un 80% menys respecte a altres anys

Noemí Prous/Rubén CabúsActualitzat

Una de les mesures que comporta el decret de la sequera és la prohibició d'omplir qualsevol piscina, també parcialment. La Patronal Espanyola del Sector de la Piscina assegura que enguany es construiran unes 1.600 piscines a Catalunya, una xifra que representa un 80% menys respecte a anys anteriors, en què se n'havien arribat a construir al voltant de 9.000

Les empreses fabricants detecten certa desinformació d'usuaris, comunitats de veïns i constructors al voltant de la mesura, mentre que també han notat un increment de la demanda pel que fa a les piscines d'aigua de mar.

El decret prohibeix omplir, però també reomplir, qualsevol piscina d'aigua dolça i això afecta moltes de les piscines que ja estan construïdes. Les que hi ha en hotels i càmpings, però també les d'apartaments turístics, comunitats de veïns i particulars.

A Catalunya hi ha 195.895 piscines entre cobertes i descobertes, segons les dades del cadastre.

Només es podran reomplir les que se centrin en la pràctica de l'esport, les que tinguin un ús terapèutic o les d'àmbit municipal i que siguin considerades refugi climàtic.
 

 

Malgrat que no podran omplir-les, també s'estan trobant amb els constructors que han venut les promocions amb la piscina inclosa i que, encara que no les puguin omplir, les hauran de fabricar. 
 

 

Què marca el decret de la sequera?

► En fase d'emergència 1 i 2 només es podran reomplir les piscines cobertes i descobertes que estiguin incloses en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat i que es publicarà pròximament. Tot i que en la fase II, caldrà tancar les dutxes. 

► En fase d'emergència 3 queda completament prohibit reomplir les piscines.

► En qualsevol fase d'emergència, es permet omplir totalment o parcialment les piscines amb aigua de mar sempre que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament ni sanejament.

Un treballador acciona l'aixeta d'un camió cisterna que transporta aigua de mar
Un treballador acciona l'aixeta d'un camió cisterna que transporta 24.000 litres d'aigua de mar (ACN)

Piscines d'aigua de mar, l'alternativa

Davant d'aquestes mesures, hi ha usuaris que han optat per construir piscines amb aigua de mar. Una opció que existeix des de fa anys, però que, amb les restriccions per la sequera, s'està fent servir cada vegada més com a alternativa, ja que --com que no es tracta d'aigua dolça-- esquiva la prohibició.

Fabricants com Piscines Aigua de Mar alerten d'un augment de trucades demanant informació:

"Abans del decret rebíem una trentena de trucades per demanar informació i ara estem al voltant de 180, tant de particulars, com de constructors, cases rurals i comunitats de veïns." 

Una demanda que arriba per a noves construccions, però també d'usuaris que volen reconvertir les seves piscines d'aigua dolça en piscines d'aigua de mar.

Fabricants com David Paricio, constructor de piscines de Welltech 94 i fundador del Grup de Professionals del Sector de la Piscina, insisteixen, però, que per fer-ho "cal que la instal·lació compleixi dos requisits principals":

"Per una banda, que el depurador no estigui connectat a la xarxa de clavegueram i, per altra banda, que sigui compatible amb una salinitat de 37 grams de sal per litre."

Unes obres que requereixen temps i una inversió econòmica. De mitjana, el sobrecost de construir una piscina d'aigua de mar respecte d'una d'aigua dolça està al voltant dels 3.000 euros, sense tenir en compte la compra de l'aigua.

Pla general d'una piscina d'aigua de mar, amb les cases d'un poble de fons
L'opció de construir piscines amb aigua de mar fa anys que existeix, però les mesures per la sequera l'està potenciant com a alternativa (3Cat)

Una aigua que, insisteixen, no pot ser abocada directament a la piscina i que ha d'estar tractada, "perquè conté matèria fecal i, per això, és important que estigui correctament filtrada, desinfectada i vitalitzada", explica Paricio.

Una altra qüestió que la sequera ha posat sobre la taula és els forats que hi ha en legislació vigent. Segons els fabricants, els codis d'edificació actuals indiquen com s'ha de construir una piscina d'ús públic o privat, però no té en compte altres aspectes com, per exemple, el sistema de depuració, per on avui es perd la majoria d'aigua.

Una normativa que, segons el fabricant, "fins ara, potser no era necessària, però que la sequera també posa sobre la taula". 

La diferència entre aigua de mar i piscines d'aigua salada

Hi ha confusió al voltant de les piscines d'aigua de mar i les d'aigua salada. Malgrat que les dues instal·lacions treballen amb la salinitat no es tracta del mateix model de piscina.

Les piscines d'aigua salada estan proveïdes d'un sistema que evita afegir clor a la piscina, per tant, transforma una petita quantitat de sal en desinfectant.

No té res a veure amb el fet que la piscina estigui omplerta amb aigua de mar, que conté deu vegades més de quantitat de sal i, per tant, requereix un altre tipus de fabricació

Pla general d'una piscina comunitària que s'omple amb aigua de mar
Augmenta la demanda per omplir piscines amb aigua de mar per adaptar-se a la sequera (ACN)

Manca d'informació

Segons molts dels fabricants, la principal motivació per la qual la gent truca és la falta d'informació o la informació oposada que --diuen-- reben per part de l'administració.

També ho alerta la patronal, per a qui el decret suposa una prohibició de la piscina en molts sectors, com el turístic, que veu amb preocupació l'arribada de l'estiu.

En aquest sentit, Pedro Arrébola, president de la Patronal Espanyola del Sector de la Piscina, insisteix que no s'ha donat una solució per a negocis com càmpings i hotels: "Sense la piscina plena, no saben com podran garantir les reserves per a aquest estiu i ja preveuen que siguin una de les pitjors temporades."

També per a les empreses que fan el manteniment i que, ara, tenen menys feina. 

Sense noves piscines: el cas de Palafrugell

En aquest context de plena sequera, a Palafrugell, al Baix Empordà, s'ha fet un pas més i han prohibit la construcció de noves piscines durant un any. De fet, els últims tres anys, el municipi va atorgar fins a 183 llicències per a noves piscines.

L'Ajuntament va prendre la decisió de limitar les noves llicències dimecres passat i després de detectar que 12 veïns s'havien saltat la prohibició d'omplir les piscines. Aquests veïns hauran d'afrontar unes sancions que poden arribar als 3.000 euros.

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientTurismeCrisi climàtica
Anar al contingut