Amir Nasr Azadani ha jugat en diversos equips de la primera categoria iraniana (FIFPRO)

El futbolista Amir Nasr-Azadani serà executat a l'Iran pel seu suport a les protestes

En els darrers dies ja s'han executat dos manifestants i onze més estan pendents de morir a la forca, acusats d'"enemistat amb Déu"

RedaccióActualitzat

Un futbolista de la Primera Divisió iraniana de futbol, Amir Nasr-Azadani, ha estat condemnat a mort pel seu suport a les protestes contra el règim iranià i a favor dels drets de les dones.

Nasr-Azadani, de 26 anys, ha estat acusat per la justícia iraniana d'un delicte anomenat "moharebeh", que vol dir una cosa semblant a "enemistat amb Déu", i que implica l'execució a la forca. 

Ho ha denunciat la Federació Internacional de Futbolistes Professionals (FIFPRO), que ha demanat a les autoritats iranianes que suspenguin la pena:

"La FIFPRO ha rebut amb estupefacció i repugnància les informacions que el futbolista professional Amir Nasr-Azadani s'enfronta a l'execució a l'Iran per haver fet campanya pels drets de les dones i les llibertats bàsiques al seu país. Ens solidaritzem amb Amir i demanem l'eliminació immediata del seu càstig." 

La pena capital en aquests mateixos termes ja s'ha aplicat recentment en dos casos més, el de Mohsen Shekari i Majid Resa Rahnavard, tots dos de 23 anys. Aquestes dues execucions, més les condemnes fermes a mort d'una desena més de manifestants, han aixecat dures crítiques internacionals. 

Human Rights Watch, per exemple, ha alertat de la "perillosa escalada" que suposen les execucions de manifestants. També denuncia que els càrrecs són delictes "vagament redactats" que inclouen acusacions com "enemistat amb Déu, corrupció a la terra o rebel·lió armada".

Amnistia Internacional (AI), per la seva part, ha denunciat els judicis i els ha qualificat de "farsa" i d'"injustos". També ha denunciat que l'aparell judicial iranià és "una eina de repressió" per venjar-se dels manifestants.

La Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH) ha demanat, aquest dimarts, "una reacció internacional" als governs de tot el món davant les execucions de manifestants a l'Iran. Concretament, han demanat als membres de la Unió Europea que retirin els seus ambaixadors o representants diplomàtics d'aquest país. 

Les protestes contra la repressió del règim iranià s'han anat repetint a moltes ciutats del món (Michele Tantussi/Reuters)

Precisament, la Unió Europea ha aprovat, també aquest dimarts, la tercera ronda de sancions contra l'Iran per la seva repressió contra els que protesten.

I els Estats Units han qualificat, per mitjà del portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, de "judici fals" els processos judicials que s'estan fent a l'Iran per condemnar els opositors. 

"Aquestes dures sentències i, ara, la primera execució en públic, estan destinades a intimidar el poble de l'Iran i a suprimir les crítiques." 


Tres mesos de protestes

Durant les mobilitzacions desencadenades a l'Iran arran de la mort de la jove kurda Jina Amini a mans de la policia de la moral, a mitjans de setembre, ja han mort més de 400 persones i hi ha hagut entre 15.000 i 18.000 detinguts, segons diverses fonts. D'entre aquests detinguts, unes 2.000 persones han estat acusades de diversos delictes i 11 d'elles condemnades a mort

 

ARXIVAT A:
IranPena de mort
Anar al contingut