Ebrahim Raisi, president de l'Iran, aquest dimecres, a la Universitat de Teheran durant la celebració del Dia de l'Estudiant (Reuters/Presidential Website)

Executen a l'Iran el primer condemnat per les protestes per la mort de Jina Mahsa Amini

Mohsen Shekari ha estat executat aquest dijous, acusat ferir un integrant d'una milícia islamica amb un ganivet i participar en el bloqueig d'un carrer

RedaccióActualitzat

L'Iran ha executat aquest dijous la primera persona condemnada a mort per participar en les protestes per la mort de la jove Jina Mahsa Amini quan estava detinguda per la policia de la moral.

Segons l'agència semioficial Tasnim, es tracta de Mohsen Shekari, que el 29 de novembre va ser considerat culpable de ferir amb un ganivet un basiji, un integrant de la Basij, la milícia islàmica que és una de les cinc forces que constitueixen els Guardians de la Revolució Islàmica.  

Shekari també estava acusat de participar en el bloqueig d'un carrer durant les protestes a Teheran.

Una dona amb vel en un carrer de Teheran, aquest dimarts (Reuters/WANA/Majid Asgaripour)

Per tot això, segons ha informat l'agència Mizan, del poder judicial, Shekari ha estat condemnat pel delicte de "guerra contra Déu", que pot ser castigada amb la pena de mort.

Masud Setayeshi, portaveu del poder judicial iranià, va anunciar dimarts que cinc persones han estat condemnades a mort per haver matat Ruhollah Ajamian, un altre basiji, i que poden recórrer el veredicte.


Almenys 11 condemnats a mort

En total, segons fonts judicials, 11 persones ja han estat condemnades a mort des de l'inici de les protestes per la mort d'Amini, el 16 de setembre, que s'han estès per tot l'Iran i han transcendit la mort de la jove per convertir-se en mobilitzacions contra el règim dels aiatol·làs, fundat el 1979.

Una noia passeja sense vel per Teheran després de l'anunci de la supressió de la policia de la moral (Reuters/WANA/Majid Asgaripour)

Amnistia Internacional augmenta aquesta xifra i assegura que el règim busca condemnar a mort 21 manifestants en "simulacres de judici dissenyats per intimidar els participants en l'aixecament popular que ha sacsejat l'Iran".

Segons l'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo, en aquests gairebé tres mesos han mort més de 400 manifestants i almenys 15.000 han estat detinguts.

La primera execució d'un manifestant arriba quatre dies després que s'anunciés la supressió de la policia de la moral iraniana, que va detenir Mahsa Amini per dur el vel mal posat.

 

ARXIVAT A:
IslamIran
Anar al contingut