El forat de Xile duplica el diàmetre
El forat de Tierra Amarilla a Xile ha duplicat el seu diàmetre (Reuters/Johan Godoy)

El forat gegant en una zona minera de Xile continua creixent i s'ha duplicat en set dies

El pou podria encabir l'arc de Triomf de París o sis cops el Crist redemptor de Rio de Janeiro, un sobre l'altre i amb els braços estesos

RedaccióActualitzat

El gran forat que a finals de juliol va aparèixer en una zona minera de Xile s'ha duplicat. Ara, té un diàmetre de 50 metres i 200 de profunditat, i podria encabir l'arc de Triomf de Paris o sis estàtues del Crist redemptor del Corcovado de Rio de Janeiro, una damunt de l'altra i amb els braços estesos.

El gran forat, o dolina, va sorgir fa una setmana als terrenys d'una mina de coure d'un dia per l'altre. Aleshores, les dimensions del forat eren de 25 metres de diàmetre i d'uns 60 metres de profunditat, però aviat es va enfonsar fins a 200 metres. I ara continua creixent, malgrat els esforços del Servei Nacional de Geologia i Mineria xilè (Sernageomin) que n'estudien les causes.

El forat ha duplicat les dimensions de la superfície però es fa més ample pel fons --adoptant una forma de con invertit--, i hi ha aigua que inunda els túnels de la mina.

Des de la detecció del forat, les autoritats van ordenar la suspensió l'activitat a la mina d'Alcaparrosa, propietat de l'empresa canadenca Lundin Mining, i han iniciat un "procés sancionador" que està en curs, segons l'últim informe del Sernageomin, que no determina quines conseqüències pot representar per a la companyia.

El Servei de Geologia i Mineria ha instal·lat bombes d'extracció d'aigua als túnels que foraden el subsòl, on de moment diuen que la situació està controlada.

Els pròxims dies, expliquen, es revisaran les cambres subterrànies de la mina, sobretot la de sota el forat, on se sospita que s'hi ha fet una  "extracció excessiva".

Cristóbal Zúñiga, alcalde de la localitat de Tierra Amarilla, de la província de Copiapó, on hi ha la mina, ha atribuït el forat a "una explotació minera desmesurada", com ja va passar amb altres forats el 1993 i el 2013, sobre els quals no s'ha fet mai una investigació independent, segons ha denunciat en una entrevista al diari El Mundo

ARXIVAT A:
Medi ambientXile
Anar al contingut