L'enorme forat va aparèixer dissabte en mig dels terrenys miners (Reuters/Johan Godoy)

Apareix un forat de 25 metres de diàmetre i 200 de profunditat en una zona minera de Xile

S'investiguen les causes de l'enorme forat, que les autoritats locals atribueixen a una explotació minera "desmesurada"

Actualitzat

Les autoritats xilenes investiguen les causes de l'aparició d'un gran forat d'uns 25 metres de diàmetre en una zona minera d'Atacama, al nord de Xile.

L'immens forat d'uns 200 metres de fons s'ha creat durant el cap de setmana als terrenys d'una mina de coure propietat de l'empresa canadenca Lundin Mining, a la ciutat de Tierra Amarilla, a la província de Copiapó, a uns 660 quilòmetres al nord de la capital Santiago.

Els mitjans de comunicació xilens han mostrat imatges aèries del forat, o dolina, que segons el Servei Nacional de Geologia i Mines (Sernageomin) continua creixent.


El Sernageomin va tenir coneixement de la dolina el dissabte 30 de juliol, i hi han enviat personal especialitzat per determinar-ne les causes, segons ha explicat el director de l'agència, David Montenegro.

"Hi ha una distància considerable, aproximadament 200 metres, fins al fons. No hem detectat cap material allà baix, però hem vist la presència de molta aigua".

De moment s'han tancat tots els accessos a la zona i de la mina d'Alcaparrosa, situada prop de la dolina.


Preocupació local

L'alcalde de la comunitat de Tierra Amarilla, Cristobal Zúñiga, creu, segons ha dit als mitjans locals, que la dolina és una conseqüència de les activitats extractives "inconscients i no mesurades" que es duen a terme a la zona.

"Aquí la Terra es manifesta a causa de l'activitat extractiva desmesurada que no té consciència ni precaucions dels efectes negatius que pot tenir al nostre territori i la nostra comunitat."

Aquests forats espontanis preocupen també, perquè no són els primers. Les dolines sovint es formen per l'ensorrament del sostre d'una cavitat subterrània. "És el més gran que hem vist en l'últim temps i ens preocupa perquè continua actiu i en moviment", ha dit Zúñiga.

El forat està al costat de la localitat de Tierras Amarillas (Reuters/Johan Godoy)

L'empresa canadenca d'explotació minera Lundin Mining és propietària del 80% d'Ojos del Salado i la resta està en mans de Sumitomo Corporation, del Japó. Lundin Mining ha emès un comunicat al seu web en el qual confirma l'aparició del forat i que no hi ha hagut danys ni "en el personal, l'equip o la infraestructura".

Segons l'empresa minera, "la mina d'Alcaparrosa aporta aproximadament un 5% al mineral global processat anualment pel Complex Miner del Coure Candelaria", i no preveu que l'incident suposi cap canvi en les previsions.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientXile
Anar al contingut