País Basc

El dret a l'autodeterminació treu milers de persones als carrers d'Euskadi i Navarra

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte pels carrers de les tres capitals basques i Pamplona per demanar el reconeixement del dret d'autodeterminació d'Euskal Herria. Les convocatòries havien estat recorregudes per l'associació Dignitat i Justícia, però el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va denegar la petició de prohibició al·legant que les concentracions no entraven en l'àmbit de la suspensió d'activitats de Batasuna, ja que no hi havia constància de la relació entre els convocants i la formació abertzale. Tot i això, a la manifestació de Bilbao s'han repartit díptics amb un missatge de Batasuna al "poble basc".

Actualitzat
L'esquerra abertzale ha tornat a demostrar la seva força al carrer amb manifestacions a Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria i Pamplona. Enmig d'estrictes mesures de seguretat, les protestes, que comptaven amb autorització judicial, han transcorregut sense incidents. A la protesta convocada a Bilbao, s'hi han pogut veure els dirigents de Batasuna Arnaldo Otegi i Jone Goirizelaia. A la manifestació de Sant Sebastià també s'han pogut veure pancartes demanant l'apropament de presos d'ETA i a favor de l'excarceració de l'etarra De Juana Chaos.

Batasuna ha aprofitat la convocatòria de Bilbao per repartir entre els assistents uns díptics amb un missatge de la mesa nacional de la formació. Es tractava d'un balanç dels mesos que han transcorregut des de l'anunci d'alto el foc d'ETA en el qual també es marca el camí a seguir a partir d'ara per a la creació d'una mesa de partits aquesta tardor. La formació ha anunciat la seva voluntat d'impulsar una gran dinàmica a favor de la resolució democràtica del conflicte a pobles, barris i carrers d'Euskal Herria per tal d'aconseguir el dret a l'autodeterminació.

En els comunicats que s'han llegit al final de les manifestacions, en algun cas com a Bilbao o Pamplona a càrrec de membres de Batasuna, s'ha denunciat també el bloqueig que travessa el procés de pau així com la "cruel" política penitenciària del govern espanyol.
Anar al contingut