El coronavirus es pot tornar endèmic i no marxar mai, alerta l'OMS
Mike Ryan, en una roda de premsa a Ginebra el 3 de maig (Reuters/Denis Balibouse)

El coronavirus es pot tornar endèmic i no marxar mai, alerta l'OMS

Mike Ryan compara el SARS-CoV-2 amb el VIH, que segons ell hem assimilat i contra el qual s'han trobat tractaments i mètodes de prevenció

Xavier DuranActualitzat

El coronavirus que causa la Covid-19 es podria convertir en endèmic i no desaparèixer mai del tot, ha afirmat aquest dimecres Mike Ryan, director d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut.

Ryan ha manifestat que és important posar això damunt la taula: "aquest virus es pot convertir en un altre virus endèmic a les nostres comunitats":

"Penso que és important ser realista, i no crec que ningú pugui predir quan desapareixerà aquesta malaltia."

Ryan ha afegit que no es poden fer promeses ni donar dates. Considera que tampoc no es pot confiar que la societat es converteixi en conjunt en immune o resistent, perquè "el nombre de persones que s'han infectat és relativament baix".

També s'ha referit a una vacuna, que milloraria la situació, però que, segons ell, no eliminaria el problema:

"Tenim algunes vacunes perfectament efectives que no hem utilitzat de forma efectiva per a malalties que podrien haver estat erradicades."

Ara com ara, només hi ha una malaltia que l'OMS considera erradicada: la verola. Així ho va declarar oficialment el 1980.

Ryan ha recordat que la vacuna del xarampió, per exemple, no ha evitat nous brots d'aquesta malaltia. Aquí, però, hi han influït molt els moviments antivacunes.
 

Comparació amb el VIH

El 23 de març, Ryan ja havia afirmat que la Covid-19 es prolongaria més enllà dels confinaments a gran escala.

Aquesta vegada, Ryan fins i tot ha comparat el SARS-CoV-2 amb el VIH, que provoca la sida:

"El VIH no ha marxat, però l'hem assimilat i hem trobat teràpies i mètodes de prevenció. I la gent no està tan espantada com ho estava abans."

Tot i així, el VIH té unes vies de transmissió més concretes, cosa que fa la prevenció més senzilla, dintre de les dificultats que pugui comportar.
 

 

El confinament i el VIH

Precisament, especialistes britànics en salut sexual han afirmat que el confinament ha creat una oportunitat sense precedents en la llarga lluita contra el VIH, segons ha informat el diari The Guardian.

Alan McOwan, especialista en VIH en una clínica de Londres, veu similituds entre el SAR-CoV-2 i el VIH: no tenen vacuna, pots estar infectat sense saber-ho i tots dos depenen del contacte humà proper per escampar-se.

Metges britànics que han controlat la gonorrea, una malaltia de transmissió sexual, des de l'inici del confinament, han observat una disminució de casos. També s'han observat menys prescripcions de la profilaxi post exposició contra la sida (PrEP), que si es pren 72 hores després del contacte de risc pot aturar el virus.

Però el confinament no és sempre positiu per frenar el VIH. Una enquesta feta per l'Associació Britànica de Salut Sexual i VIH, publicada a primers d'abril, mostrava que una quarta part dels metges que havien respost es queixaven de no poder oferir proves online als pacients.

Per això, Michael Brady, assessor en salut sexual i VIH a l'hospital del King's College de Londres, diu que "el missatge que és una oportunitat única és fútil, a menys que ens assegurem que les proves per correu estan disponibles per a qui les necessita":

"Si tothom tingués capacitat per utilitzar el seu temps de confinament per testar el VIH i saber en quina situació està, podríem fer avenços significatius cap al final de la transmissió del VIH al Regne Unit."

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutSida
Anar al contingut