Barcelona

El tractament per prevenir el VIH ja està disponible a Catalunya gratuïtament

Es dispensarà en les 19 unitats de sida i en dos centres comunitaris de detecció de malalties de transmissió sexual

Mònica Bertran Brancós / Marta Arrufat TrigàsActualitzat

El tractament per a la prevenció del VIH, l'anomenada profilaxi preexposició (PrEP), ja es comença a dispensar a Catalunya. S'estima que se'n beneficiaran prop de 2.500 persones.

Fa anys que se sap que aquest fàrmac evita infectar-se del VIH. Està indicat per a grups d'alt risc, com homes homosexuals, dones transsexuals i professionals del sexe que no utilitzen preservatiu. En altres països ha estat útil per reduir la taxa de noves infeccions. Una taxa que a Catalunya fa anys que està estancada en dos diagnòstics nous cada dia.

Per Joan Guix, secretari de Salut Pública, és una eina més:

"És una eina més, no és l'eina, és una eina més, que afegim en el conjunt de totes les eines que tenim per tractar el VIH."

Joan Colom, director del Programa de Prevenció del VIH, recorda que l'han de prescriure metges del sistema sanitari públic experts en l'àmbit de la infecció per VIH:

"És una profilaxi preexposicional i, per tant, és un tractament preventiu i de salut pública, però no exempt dels seus riscos, per tant el seu maneig ha de requerir la professionalitat, la gent experta i els facultatius."

Es dispensarà gratuïtament als 19 hospitals amb unitat de sida: l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l'Hospital de Girona Doctor Josep Trueta, l'Hospital de Viladecans, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital Mútua de Terrassa, l'Hospital de Sabadell, l'Hospital de Vic, l'Hospital del Mar-Hospital de l'Esperança, l'Hospital General de Granollers, l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Hospital Santa Mar, l'Hospital de Sant Pau, l'Hospital de Mataró i l'Hospital de l'Hospitalet-Hospital Moisès Broggi.

També es prescriurà a les unitats d'ITS de Drassanes Express i de BCN Checkpoint, sense necessitat de ser derivats des del CAP.

S'hauran de fer com a mínim quatre visites mèdiques l'any de seguiment, per controlar altres possibles malalties de transmissió sexual i oferir consells de salut.

Ha costat molt que aquest tractament entri a la Sanitat Pública espanyola. El 2012 es va aprovar als Estats Units. El 2016, a Europa. Han calgut tres anys més perquè el Ministeri de Sanitat fes el pas. I ha costat, entre altres raons, per les reticències d'algunes comunitats autònomes, segons explica Ferran Pujol, de BCN Checkpoint:

"S'ha de dir que algunes comunitats autònomes hi han sigut molt reticents, i s'ha hagut de fer una tasca pedagògica molt lenta, molt àrdua, perquè evidentment hi ha persones amb prejudicis i persones que consideren que ja hi havia altres eines, i que potser no atenien a aquestes raons de salut pública."

A banda del benefici personal, des del punt de vista econòmic també el cost és efectiu: 28 euros mensuals, enfront dels 600 que costa el tractament d'una persona infectada amb VIH.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut