Madrid

El Constitucional deixa en suspens l'euro per recepta en admetre el recurs del govern espanyol

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra l'euro per recepta català, que va entrar en vigor al juny. La taxa deixarà de pagar-se en els pròxims dies, un cop la Generalitat en rebi la notificació oficial.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra l'euro per recepta català i l'ha deixat en suspens de manera cautelar i immediata. L'executiu de Mariano Rajoy va recórrer en contra de la mesura de la Generalitat, en considerar que és una competència de l'Estat. L'euro per recepta va entrar en vigor el juny passat i havia permès al govern català reduir un 20% la despesa farmacèutica.

El conseller de Presidència i portaveu del govern català, Francesc Homs, ha anunciat que hi presentaran al·legacions i ha avisat que "la suspensió d'aquestes mesures" suposarà una pèrdua important d'ingressos en l'àmbit sanitari i en l'actual context de retallades. La taxa deixarà de pagar-se en els pròxims dies. Primer, la Generalitat ha de rebre la notificació oficial de la suspensió cautelar i després ho ha comunicar als farmacèutics. L'eliminació de l'euro per recepta serà relativament senzilla, ja que el sistema de receptes de la xarxa sanitària pública és electrònic.

Tot i la suspensió, la Generalitat continua defensant la iniciativa i ho argumenta amb dades. En els primers sis mesos d'aplicació, s'han recaptat més de 45 milions d'euros. El 2011, el CatSalut va tramitar 155 milions de receptes a Catalunya amb una despesa de 1.692 milions d'euros. Els medicaments que es van dispensar als hospitals van costar 600 milions d'euros més, és a dir que, en total, un de cada quatre euros de la Conselleria de Salut es van destinar a fàrmacs.

Tot i que són xifres lleugerament més baixes que les previstes per la Conselleria de Salut, la mesura és una manera d'estalviar, tal com demana Europa. En aquest sentit, el govern català es pregunta com Madrid justificarà l'eliminació de la mesura. Francesc Homs ho atribueix a una "gelosia incomprensible" de l'Estat davant qüestions competencials. Homs ha lamentat que el govern de Mariano Rajoy vegi inconstitucionalitats en les iniciatives de Catalunya, ja sigui l'euro per recepta o la declaració de sobirania consensuada entre CiU i ERC i s'ha preguntat si també vulnerarà la llei el fet de "respirar en català".

A la suspensió de l'euro per recepta s'afegeix també la del recàrrec de les taxes judicials fixat per la Generalitat el maig passat, un recàrrec que suposava el pagament d'entre 60 i 120 euros per la prestació de serveis personals i materials en l'administració de justícia. La mesura, amb la qual el govern havia recaptat sis milions d'euros en sis mesos, havia estat criticada per diversos sectors del món judicial català en considerar-la una doble imposició per a l'usuari.

 
 
 


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut