Barcelona

El conseller Jordi Jané confirma que hi ha més persones denunciades per abusos a l'escola dels Maristes

El pare que va destapar els abusos als Maristes avança 16 denúncies més els pròxims dies

RedaccióActualitzat

Els casos de presumptes abusos sexuals a menors a l'escola dels maristes de Sants-Les Corts s'amplia.

Els Mossos d'Esquadra han rebut denúncies contra un altre professor que hauria abusat d'una alumna fa vint anys, i no descarten que hi hagi més docents implicats.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha avançat que s'han presentat més denúncies per presumptes assetjaments sexuals contra altres persones que haurien treballat a l'escola Maristes. Serien altres casos d'abusos que se sumarien als comesos presumptament per l'ex-professor de gimnàstica Joaquim Benítez i que ara s'estan investigant.

En una entrevista al programa "L'Oracle" de Catalunya Ràdio, Jané ha confirmat que hi ha més denúncies per aquests fets, però no n'ha volgut concretar el nombre de denunciants, ni de de persones denunciades:

"Ja se n'han presentat, jo no els hi portaré una comptabilitat perquè és un tema que afecta famílies, i persones concretes. Però sí que els hi puc confirmar que existeixen denúncies, que hi ha, fins i tot, més d'una persona denunciada"

El conseller Jordi Jané no puntualitza, però, si es tracta d'altres membres del professorat, ni tan sols si són del mateix centre escolar.

Els casos de presumptes abusos sexuals d'un professor de l'escola dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona creix. Ja se n'estan investigant 5, però els pròximes dies se n'arribaran a denunciar 16 casos nous, la major part relacionats amb Joaquim Benítez, el pederasta confés i antic professor d'educació física de l'escola, segons ha explicat el pare que va destapar el cas. Algunes de les denúncies, però, podrien estar relacionades amb algun altre docent.

Ara, el pare del noi que va destapar el cas es planteja denunciar els Maristes per un possible encobriment de l'afer i ha explicat que entre els denunciants hi ha una noia i que hi podria haver més mestres dels maristes implicats.

Denúncies anteriors

Segons ha revelat "El Periódico", existirien dues denúncies prèvies per abusos sexuals per part d'altres dos professors dels Maristes, al marge del que ha confessat l'exprofessor d'educació física, Joaquin Benítez.

En el primer cas, un exalumne que ara té 58 anys, Jordi Navarro, explica a "El Periódico" que un germà marista que feia classe de francès solia tenir un alumne a la falda i li feia tocaments. El cas es remunta a finals dels anys 60 i principis dels 70, i s'hauria decidit a explicar-ho ara.

Un altre exalumne, que manté l'anonimat, situa els abusos per part d'un altre professor durant els campaments que la institució organitzava per vacances als anys vuitanta. En aquest segon cas, va denunciar els fets, però es va trobar que el presumpte delicte ja havia prescrit.

Aquesta no és la primera vegada que els abusos sexuals esquitxen els Maristes. El 2011, a Badalona, una denúncia contra el germà Lucio va quedar arxivada perquè havia prescrit. En aquella ocasió la resposta del centre va ser la mateixa: que el professor ja havia estat apartat del col·legi.

Aquesta no és la primera vegada que els abusos sexuals esquitxen els Maristes. El 2011, a Badalona, una denúncia contra el germà Lucio va quedar arxivada perquè havia prescrit. En aquella ocasió la resposta del centre va ser la mateixa: que el professor ja havia estat apartat del col·legi.

Aquests possibles nous casos se sumen a les possibles 14 denúncies judicials més que hi podria haver contra el professor d'educació física denunciat la setmana passada.

L'escola confia en la justicia

Tant el col·legi com la fundació Champagnat, que representa els interessos dels germans maristes, i que té la seu al mateix recinte, van ser informats dels abusos de Joaquín Benítez el 2013 pel pare de la víctima que aquesta setmana ha aixecat el cas. El pare assegura que es van limitar a dir-li que Benítez ja feia dos anys que no treballava amb ells, just després de reconèixer agressions a un altre alumne. El centre ho va admetre a través d'un comunicat fet públic fa uns dies, en què diu que els va animar a denunciar. Però aquests casos no van transcendir a l'opinió pública.

Aquest dilluns, l'escola dels Maristes han tornat a emetre un comunicat, en què asseguren que confien en la justícia i que només els consten dues denúncies.

L'associació de mares i pares dels alumnes, per la seva banda, ha penjat un comunicat en què diuen que demanaran revisar, conjuntament amb l'escola, els protocols perquè aquests casos no tornin a passar.

Després de la seva confessió, dissabte, Benítez està en llibertat provisional, i no pot fer cap tipus d'activitat on hi hagi menors, a banda de presentar-se un cop per setmana a comissaria i no poder sortir del país. Però fins al setembre passat va tenir feines relacionades amb infants en un casal, i la de socorrista en una piscina d'Espolla, contractat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà. De moment, no han tingut cap queixa de les famílies, amb qui tenen pendent una reunió per parlar-ne.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut