Madrid

El conseller de Sanitat de Madrid insinua que la infermera podria haver mentit sobre la febre

Javier Rodríguez es pregunta si va dir la temperatura que tenia de veritat i anuncia que a partir d'ara totes les persones que hagin tractat amb malalts i tinguin dècimes ja es consideraran d'"alt risc"

RedaccióActualitzat

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, ha insinuat que l'auxiliar d'infermeria contagiada d'Ebola podria haver mentit sobre la febre que tenia. En una compareixença a la Comissió de Sanitat de l'Assemblea de Madrid, Rodríguez ha explicat que la dona va ocultar al seu metge de família que havia tractat el malalt d'Ebola i s'ha preguntat si també va actuar d'aquesta manera amb la febre, que és un símptoma d'alerta a partir dels 38,6 graus. "Aquesta pacient mai va superar aquesta xifra, però també és veritat que, a tenor dels resultats, ens pot haver estat mentint. Però això ho afegeixo jo, no ho podem demostrar; em costa creure que ho fes", ha afirmat.

Rodríguez ha afegit que la dona mantenia que no hi va haver "cap alteració" del protocol establert "fins que avui ha reconegut al seu metge que probablement va cometre un error" a l'hora de desvestir-se, quan s'hauria tocat la cara amb un guant.

"Durant tot aquest temps ho ha negat sempre, com tampoc va informar al seu metge d'atenció primària que havia estat tractant un pacient contagiat d'Ebola", ha remarcat.

Segons el conseller, durant les vacances la dona "pràcticament no va sortir de casa seva", potser perquè ja sospitava que podia estar contagiada. Sí que va anar, però, a la perruqueria i a depilar-se.

Segons el relat del conseller, Teresa Romero va informar que estava a 38 graus el 29 de setembre, quan va anar al CAP i li van diagnosticar grip. Després no va tenir febre més alta. De fet, el 3 d'octubre, sense prendre cap medicació, va dir que estava a 36. El dia 6 a la matinada, però, va informar que estava a 37,4 graus i amb tos, cansament i dolors musculars. Salut Pública va optar per traslladar-la en una ambulància convencional fins a l'Hospital d'Alcorcón, on finalment li van fer la prova que va donar positiu.

Canvi en el protocol

En la compareixença, el conseller de Sanitat ha anunciat que s'ha modificat el protocol de seguiment davant l'Ebola i que ara tenen consideració d'"alt risc" les persones que hagin estat en contacte amb malalts i "tinguin dècimes". No cal, per tant, arribar a la temperatura de 38,6 graus, el llindar a partir del qual es considerava que hi havia un risc elevat d'haver contret el virus, tal com diuen les directrius de l'OMS. El canvi ja s'ha comunicat al Ministeri de Sanitat.

"Si no funcionen, els protocols s'han de revisar, no són documents inamovibles", ha afirmat Rodríguez. "Potser ens passem però preferim això que quedar-nos curts", ha afegit.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut