El confinament ha provocat "més abusos sexuals a menors, més periòdics i més greus"

La Fundació Vicki Bernadet denuncia que molts menors s'han quedat tancats a casa amb els seus abusadors sense poder recorre a altres adults, com els mestres o els monitors

RedaccióActualitzat

Aquest dijous, 19 de novembre, Dia Mundial per a la Prevenció dels Abusos contra els Menors, la fundació Vicki Bernadet, ha posat sobre la taula unes dades preocupants sobre els abusos sexuals infantils. I és que, segons afirma la fundació, durant el confinament els menors "han pogut patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb risc que en alguns casos hagin estat més greus".

Segons diferents estudis, 8 de cada 10 casos d'abús infantil passen dins de l'àmbit de confiança del menor. I, dins d'aquest percentatge, el 65% tenen lloc a la família.

A més, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) confirma que 1 de cada 5 menors a tot el món pateix abús sexual abans de fer els 17 anys.

I és per això que la fundació, que treballa des de 1997 en la atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils, ha engegat una campanya per fer-los visibles i trencar el silenci.

Aquest és el vídeo promocional:

 

Atrapats pel confinament

Des de la fundació temen que un 20 per cent dels nens i nenes han hagut de conviure amb el seu maltractador sense cap escapatòria. Diu Vicki Bernadet:

"S'han trobat a casa amb els seus maltractadors i no han pogut ni han tingut cap oportunitat de poder ser rescatats per a ningú". Si l'abús sexual fos una malaltia, estaríem parlant d'una pandèmia mundial.

Així ho denuncia l'Association for Child and Adolescent Psychiatry, que explica que el confinament ha aïllat els nens a casa seva, però també els ha aïllat dels recursos que podrien ajudar-los en cas de patir una agressió sexual o del seguiment necessari.

Estem parlant de víctimes menors d'edat que no solen ser les que demanen ajuda; són els adults del seu entorn els que majoritariament llancen el crit d'auxili. Durant el confinament molts menors no han anat a l'escola i han perdut el contacte amb altres adults de referència, com professors i monitors,  que normalment eren els que alertaven dels casos de violència sexual i en feien el seguiment.

A més, "l' aïllament social provoca més contacte entre nens i els seus pares i mares, que sovint han perdut la feina i s'han vist abocats a una gran inestabilitat econòmica i incertesa, de manera que la infància viu amb més tensió i, per tant, amb major risc de violència ", explica la directora de la fundació.

Bernadet denuncia que "cap institució pública s'ha preocupat de fer intervencions en els casos ja existents per veure si durant el confinament aquests nens estaven patint abusos; ningú no ha pensat que un nen no té accés a fer una trucada de telèfon o a connectar-se a l'ordinador per demanar ajuda, ni s'han plantejat noves formes d'ajuda".

És per això que des de la seva fundació han intentat que els abusos sexuals quedessin el menys silenciats possibles durant el confinament. Les psicòlogues han digitalitzat les teràpies i així, online, han pogut arribar a més infants. Durant el període d'alarma, han rebut 122 noves demandes d'ajuda, 30 nous casos de teràpia i 11 assessories jurídiques.


Difícil saber-ne les xifres exactes

No serà fàcil establir xifres concretes sobre l'augment de casos d'abusos sexuals infantils durant l'estat d'alarma i els posteriors confinaments, afirma Vicki Bernadet. Les dades solen analitzar-se a any vençut, però, a més, la violència sexual en nens i nenes té implicacions psicològiques i emocionals que dificulten la seva denúncia en curts períodes de temps.

D'altra banda, en la majoria de casos, les víctimes no denuncien fins que són grans. "Trigarem temps a tenir una radiografia exacta d'aquests casos, entre altres coses perquè les denúncies de violència sexual en la infància sovint les posa la víctima quan ja és adulta", explica Bernadet.
 

De fet, la mateixa directora de la fundació va ser víctima d'abusos sexuals dels 9 als 17 anys i no ho va revelar fins als 34. El moment de la revelació, com en la majoria dels casos, va suposar enfrontar-se amb dues realitats: la reacció de l'entorn familiar i la inexistència de recursos especialitzats on acudir per trobar ajuda.

 

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexualPederàstia Confinament
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut