Reus

El "cas Innova": tres anys d'investigacions i 50 imputats

La justícia investiga adjudicacions i pagaments presumptament irregulars relacionats amb la sanitat pública i l'Ajuntament de Reus

RedaccióActualitzat

Innova era un conglomerat d'empreses municipals que va crear l'Ajuntament de Reus l'any 2002. A través d'Innova, gestionava part de les activitats de la ciutat: centres sanitaris, llars d'infants, el servei d'aigua, aparcaments, mercats o transport públic. La seva fórmula jurídica permetia gestionar diners públics com si es tractés d'una empresa privada.

El conglomerat el dirigia Josep Prat, que va anar acumulant més responsabilitats a més de la d'aquesta societat i va exportar el model de gestió d'Innova a la sanitat pública. De Reus va passar a ser gerent de l'Institut Català de la Salut, l'ICS.

L'any 2012, una denúncia de la CUP a l'Audiència Nacional per incompatibilitat de càrrecs de Josep Prats va destapar el cas i la seva complexitat. Hi ha nou causes separades i hi ha imputades més de 50 persones, entre les quals diversos directius de CatSalut, l'exalcalde de Reus, més d'una desena de regidors, l'exrector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i empreses de gestió com la d'ambulàncies a l'Ebre.

L'operació policial que s'ha fet aquest dimarts correspon només a una petita part d'aquest cas. Es tracta d'una suposada trama de finançament irregular en un conglomerat d'empreses públiques dedicades a la gestió de la sanitat.

En concret, els escorcolls i les detencions d'aquest dimarts estan relacionats amb suposades irregularitats a l'Hospital Sant Joan de Reus. Es tracta d'un complex hospitalari inaugurat fa cinc anys i tan gran que mai ha funcionat a ple rendiment. El Sant Joan de Reus també és, als ulls de la Justícia, l'epicentre d'un cúmul de suposades irregularitats.

El juliol del 2013, la Guàrdia Civil va detenir l'arquitecte de l'hospital, després d'unes sospites pel sobrecost del complex, perquè dels 70 milions pressupostats va passar a costar-ne 131.

Ara s'investiga, bàsicament, els gestors de l'hospital i les empreses adjudicatàries de serveis. L'empresa gestora del complex es diu Sagessa i fins fa un any estava sota el gran paraigua del grup Innova. El consistori va dissoldre el grup fa més d'un any perquè des del 2010 l'allau de sospites de corrupció no parava de créixer.

El forat del grup arribava a superar els 200 milions d'euros. La justícia ha obert una desena d'investigacions diferents, la majoria sota secret de sumari. Les investigacions se centren en adjudicacions molt generoses pagades amb fons públics i fetes a dit, tractes de favor i pagaments de contractes dubtosos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut