El carrer Aragó, el més sorollós, contaminat i amb més accidents de Barcelona

L'any passat, gairebé el 5% de tots els accidents de Barcelona es van registrar en aquest carrer, la meitat dels quals de motos i ciclomotors

Cada dia circulen pel carrer Aragó de Barcelona uns 60.000 vehicles. És el carrer de sentit únic més transitat i una de les principals artèries viàries de Barcelona. Fa cinc anys el trànsit era encara més elevat: 85.000 vehicles al dia, segons dades de la Guàrdia Urbana.

El carrer Aragó també és el que té més sinistralitat de tota la ciutat en termes absoluts. L'any 2023 el 4,6% de tots els accidents de Barcelona es van registrar en aquest carrer, la majoria lleus.

Les principals causes d'accidents al carrer Aragó són el gir indegut o fer-lo sense adoptar les precaucions necessàries, la manca d'atenció a la conducció i no respectar les distàncies de seguretat. Per tipologia d'accidents, continua predominant la col·lisió lateral i els encalçaments, segons un informe de l'Ajuntament de Barcelona. Les motos i ciclomotors estan involucrats en la meitat de sinistres.


Cinc punts negres en un sol carrer

Tot i que se'n produeixen al llarg de tot el carrer Aragó, cinc cruïlles concentren els accidents:

La cruïlla entre Aragó i Independència va ser la que va concentrar més accidents l'any 2023. Aquí i a la resta de punts amb més accidents la Guàrdia Urbana fa tasques de prevenció, com ara situar patrulles a les cantonades per dissuadir de la conducció irregular i multar en el cas que es vulnerin les normes de circulació. A més, el cos policial barceloní assegura que en tots els sinistres amb ferits greus el conductor responsable ha comès una infracció.

Tot i així, l'Ajuntament de Barcelona explica que la sinistralitat del carrer Aragó s'ha reduït un 50% respecte a l'any 2018 gràcies als canvis estructurals de la via: un nou tram de carril bus entre els carrils Sicília i Muntaner i el carril bici inaugurat fa tres anys. També hi han contribuït els radars sancionadors i pedagògics i els sistemes de foto en vermell instal·lats en algunes de les cruïlles més conflictives.


Zona infernal també per a la contaminació i el soroll

L'elevat trànsit del carrer Aragó no només converteix aquesta via en la que té més accidents. També provoca que sigui el carrer més contaminat i més sorollós de Barcelona, segons una investigació del Grup d'Estudis de Mobilitat, Transports i Territori de la UAB.

L'estudi diu que València i Pau Claris són ele dos carrers que el segueixen en els índexs de soroll, contaminació i accidentalitat.

Segons la investigació liderada pel geògraf Samuel Nel·lo Deakin, la creació de carrils bici i bus i d'algunes superilles ha ajudat a reduir el trànsit a Barcelona i, de retruc, també el nombre d'accidents, el soroll i la contaminació durant l'última dècada, però, tot i així, les dades encara són dolentes. La proliferació de vehicles elèctrics i híbrids també hi ha contribuït, però encara de forma poc significativa.

En termes generals, l'Eixample –el districte amb menys verd per habitant de Barcelona- concentra els carrers amb més soroll, contaminació i accidents: Aribau, París, Roger de Llúria i Balmes, entre d'altres.

 

ARXIVAT A:
ContaminacióTrànsitMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut