El govern esborrarà l'aplicació dels mòbils dels treballadors federals aquest dijous (Reuters/Dado Ruvic)

El Canadà veta Tiktok als treballadors públics seguint els passos dels Estats Units i la UE

El govern de Justin Trudeau demana una reflexió a la ciutadania sobre la seguretat de les seves dades i confia que més gent elimini l'aplicació dels seus mòbils a títol particular

El Canadà segueix els passos de la Unió Europea i dels Estats Units i també prohibirà utilitzar TikTok als mòbils de feina de tots els empleats federals, que hauran d'eliminar la plataforma dels seus dispositius abans d'aquest dijous.

Consideren que la xarxa de propietat xinesa és un risc per a la privacitat i la seguretat nacionals i que dades sensibles podrien acabar en mans del govern de la Xina.

Ha estat el mateix primer ministre, Justin Trudeau, qui ha abanderat la causa, amb l'esperança que la població canadenca segueixi l'exemple i reflexioni sobre les dades personals que comparteix.

"Crec que, si el govern fa aquest pas important de dir a tots els treballadors que no poden fer servir TikTok al seu telèfon de feina, molts canadencs, tant empreses com particulars, reflexionaran sobre la seguretat de les seves dades i potser prendran decisions en conseqüència. Però sempre aposto per donar als canadencs tota la informació perquè puguin prendre les decisions correctes."

La presidenta del Consell del Tresor, Mona Fortier, ha anunciat la mesura en el seu compte de Twitter, en què al·lega que "fer servir les xarxes socials és una decisió personal" i ofereix una guia perquè els ciutadans puguin avaluar els riscos d'aquestes plataformes i prenguin mesures de protecció.

Fa quinze dies, la Comissió Europea va prohibir l'aplicació als treballadors per motius de ciberseguretat davant l'augment d'amenaces i la preocupació per un espionatge des de la Xina.

La xarxa social xinesa TikTok té 125 milions d'usuaris mensuals a la Unió Europea.

Ultimàtum dels Estats Units

El cas dels Estats Units encara va més enllà i aquest dimarts la Cambra de Representants debat com prohibir-la a tot el país.

Al desembre, l'administració Biden ja va prohibir l'ús de la plataforma en tots els dispositius del govern pels temors d'espionatge de la Xina i ara ha donat 30 dies a totes les agències federals per garantir que cap treballador té l'aplicació instal·lada.

La directora de l'Oficina d'Administració i Pressupost de la Casa Blanca, Shalanda Young, ha indicat en una guia que contempla poques excepcions i que les agències hauran d'identificar la presència de l'aplicació, establir un procés intern per limitar-ne l'ús, eliminar i desautoritzar les instal·lacions i prohibir el trànsit d'internet de tecnologies d'informació que siguin de les agències.

A més, les agències tenen 90 dies per incloure en els contractes que l'aplicació no es pugui usar en dispositius i han de cancel·lar qualsevol contracte que requereixi l'ús de l'aplicació.

Al desembre, Tiktok --propietat de l'empresa xinesa ByteDance-- va fer un canvi en la seva política de privadesa que va donar a alguns empleats xinesos accés a dades dels usuaris europeus, sense que se sàpiga a quants ni quines dades poden consultar.

La Xina ha criticat la mesura. La portaveu d'Exteriors, Mao Ning, ha dit que els Estats Units estan forçant el concepte de seguretat nacional i abusant del seu poder per eliminar empreses estrangeres:

"Ens oposem fermament a aquestes accions errònies."

 

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials CanadàTikTok
Anar al contingut