La presidenta del BCE, Christine Lagarde
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, durant la roda de premsa després del consell de govern del BCE
Frankfurt

El BCE mantindrà els tipus d'interès alts a curt termini: "No podem abaixar la guàrdia"

El Banc Central Europeu manté el preu del diner en el 4,5%, el màxim de les últimes dues dècades

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu (BCE) manté els tipus d'interès en el 4,5%, el nivell més alt des de principis del 2001. Segueix, d'aquesta manera, el camí de la Reserva Federal Nord-americana, que aquest dimecres també ha anunciat que els manté sense canvis, en el seu cas en el 5,5%.

Ara bé, a diferència de la Fed, el BCE no es planteja de moment retallar els tipus a curt termini: "No podem abaixar la guàrdia", ha dit la presidenta del Banc Central, Christine Lagarde, després del consell de govern de l'entitat. 

Després que la Reserva Federal dels Estats Units ja hagi anticipat una baixada del preu del diner, el BCE manté una altra postura:

"No discutim cap retallada de tipus. No hi ha discussió, no hi ha debat sobre aquest tema."

Abans de plantejar-se abaratir el preu del diner, diu Lagarde, calen més dades sobre l'evolució de la inflació i també sobre els salaris i els beneficis de les empreses. "Tindrem moltes més dades al llarg del 2024, que seran especialment voluminoses en el primer semestre", ha recalcat Lagarde.

I és que després d'una vertiginosa sèrie de pujades de tipus, el BCE no vol precipitar-se abaixant-los de seguida, sinó que abans vol observar com funciona l'economia. Lagarde ho ha resumit amb una metàfora:

"No es passa de sòlid a gas sense passar per la fase líquida."

Els tipus d'interès estan tan elevats per mirar de contenir un augment de preus desbocat. L'objectiu del BCE és que la inflació arribi fins al 2%. En aquest sentit, el BCE calcula que la inflació mitjana del 2023 haurà estat del 5,4%.

Segons les seves previsions, la inflació de la zona euro serà del 2,7% l'any que ve, cada cop més a prop de l'objectiu oficial. I el 2025 s'arribaria al 2,1%.

En el seu comunicat, el BCE evita obrir la porta a futures baixades dels tipus d'interès. Reconeix, això sí, que la restricció de crèdit està frenant l'economia i, de retruc, els preus. Però també avisa que la inflació podria reactivar-se temporalment en els pròxims mesos.


La Reserva Federal ja apunta a retallades dels tipus

Mentrestant, aquest dimecres, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ja començava a apuntar retallades per a l'any que ve, admetent que l'economia s'està alentint i que la inflació ha afluixat.

Amb la inflació aparentment sota control, els mercats financers també especulen amb una baixada dels tipus d'interès als Estats Units en els pròxims mesos. I això ho nota l'euríbor, que fa dies que cotitza clarament per sota del 4%. Aquest dimecres, per exemple, s'ha fixat en el 3,75%.

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut