El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, en una conferència de premsa aquest dimecres (REUTERS/Kevin Lamarque)

La Reserva Federal manté els tipus d'interès en màxims, però obre la porta a abaixar-los

El BCE també tancarà l'any sense tocar els tipus d'interès i aquest dijous haurà d'explicar què pensa fer el 2024

Tant el Banc Central Europeu com la Reserva Federal tancaran el 2024 mantenint els tipus d'interès en els màxims de les últimes dues dècades.

Un, el banc central nord-americà, ja ho ha anunciat, després de la seva reunió d'aquest dimecres al vespre. I l'altre, el BCE, ho comunicarà aquest dijous a partir d'un quart de tres de la tarda, just quan acabi la reunió a la seu de Frankfurt.


Tres retallades de tipus el 2024

Ara bé, la Reserva Federal ja comença a donar pistes del que pot passar el 2024. En el seu comunicat admet que l'economia s'està alentint i també que la inflació ha afluixat (ara l'IPC dels Estats Units se situa al voltant del 3%). Dues raons que fan pensar als analistes que s'acumulen els arguments per començar a retallar els tipus d'interès més aviat que tard.

De fet, en les seves previsions, els mateixos membres del consell de govern de la Reserva Federal anticipen --com a opinió no vinculant-- fins a tres baixades dels tipus d'interès l'any que ve, de manera que del 5,5% actual podrien lliscar fins al 4,75%.

I encara més. En la seva roda de premsa, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha admès obertament per primer cop que ja s'està parlant obertament de futures baixades dels tipus d'interès. Wall Street ha reaccionat amb pujades.
 

El BCE també mantindrà tipus, en el 4,5%

Per la seva banda, tot apunta també que el BCE mantindrà aquest dijous els tipus d'interès en el 4,5%, el màxim dels últims vint anys. Això és, almenys, el que pensa la gran majoria d'analistes, que preveuen que la reunió d'avui a Frankfurt serà de transició.

Els inversors estaran atents, però, a les explicacions de la presidenta Christine Lagarde, per si dona pistes sobre la seva estratègia. Les paraules del president de la Reserva Federal li posen pressió, perquè comencen a apuntar a retallades l'any que ve.

Amb la inflació aparentment sota control, els mercats financers especulen amb una baixada dels tipus d'interès en els pròxims mesos. I això ho nota l'euríbor, que fa dies que cotitza clarament per sota del 4%. Aquest dimecres, per exemple, s'ha fixat en el 3,75%.

ARXIVAT A:
HipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut