El 60% dels catalans estan a favor de l'amnistia i el 78%, de l'ús del català al Congrés

El baròmetre del CEO mostra la divisió dels votants del PSC sobre l'amnistia: un 49% n'és partidari i un 41% no

Actualitzat

Un 60% dels catalans està a favor d'una llei d'amnistia per a les persones vinculades al referèndum de l'1 d'octubre i fets posteriors i un 31% hi està en contra. El 9% restant no ho sap o no contesta.

Així es desprèn de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha fet a partir d'una enquesta domiciliària a 2.000 persones entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre.

És a dir, en un moment en què la llei d'amnistia s'estava negociant: l'acord del PSOE amb ERC va segellar-se el 2 de novembre i, el pacte PSOE-Junts arribava una setmana més tard, el 9 de novembre.

 

 

Els votants del PSC, dividits sobre l'amnistia

D'entre les persones enquestades partidàries de l'amnistia, 8 de cada 10 dels que s'identifiquen ideològicament amb l'esquerra o el centreesquerra, mentre que els de centredreta i dreta en són majoritàriament contraris.

L'enquesta també evidencia que els votants del PSC estan dividits: un 49% està a favor de l'amnistia i un 41%, en contra. El 10% restant no sap o no contesta.

Com és previsible, la immensa majoria dels d'ERC, Junts, la CUP o en Comú Podem hi estan a favor, mentre que la majoria dels de Vox, PP o Ciutadans hi estan en contra.


Suport majoritari a l'ús del Català al Congrés

D'altra banda, un 78% dels enquestats estan d'acord amb la mesura que permet que el català, el basc i el gallec es puguin utilitzar al Congrés dels Diputats, un altre dels acords que han permès finalment la investidura de Pedro Sánchez.

Concretament, un 54% diu que hi està molt d'acord i un 24% bastant d'acord.

L'hemicicle del Congrés dels Diputats, aquest dimecres en la primera sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez (EFE/Mariscal)(EFE/Mariscal)


?El PSC guanyaria ara les eleccions al Parlament

En aquesta enquesta, també s'ha preguntat sobre la intenció de vot: si es fessin ara, el PSC pujaria i guanyaria les eleccions al Parlament i el bloc independentista perdria la majoria.

El PSC obtindria entre 39 i 45 diputats. En segona posició quedaria ERC amb entre 29 i 34 escons, seguit de Junts que n'obtindria entre 19 i 24. El PP creixeria i seria quarta força i podria aconseguir entre 12 i 17 diputats. Els Comuns també pujarien i podrien obtenir-ne entre 10 i 14. Vox seria la penúltima força i es quedaria amb entre 6 i 9 diputats, mentre que la CUP baixaria entre els 4 i els 8 escons. Ciutadans quedaria fora de la cambra.

Si les eleccions fossin al Congrés dels Diputats, el PSC també guanyaria a Catalunya, però perdria força. Mentrestant, el PP es catapultaria fins a la segona posició frec a frec amb ERC.

 

Un 73% vol referèndum i el 52% està en contra de la independència

Un 73% dels enquestats està d'acord que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país en un referèndum. Un cop aconseguida l'amnistia, aquest és el següent pas que plantegen els partits independentistes, tal com acaba de manifestar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a la BBC.

En la línia dels anteriors baròmetres d'opinió fets pel CEO, un 52% es manifesta contrari a la independència i un 41%, a favor.

Independentment que el referèndum fos acordat o unilateral, quatre de cada deu persones enquestades votarien a favor de la independència.


Un 42%, contra l'actual Constitució espanyola

Si avui es tornés a fer un referèndum per ratificar l'actual Constitució espanyola, un 42% hi votaria en contra, un 21%, a favor i un 16% no aniria a votar.

A les franges d'edat d'entre 25 i 49 anys és on hi ha més persones que votarien en contra de l'actual text constitucional.


Quins són els principals problemes de Catalunya?

La resposta més repetida a aquesta pregunta, amb un 13%, són les relacions entre Catalunya i Espanya. El 12% parla del funcionament de l'economia i l'11% menciona la insatisfacció amb la política.

Un 9% creu que el principal problema de Catalunya és l'atur i la precarietat laboral i un 8%, l'accés a l'habitatge.


Tots els líders polítics suspenen

Pel que fa als polítics catalans, Oriol Junqueras (ERC) i Ernest Urtasun (Sumar) són els líders més ben valorats, però no arriben a l'aprovat. Obtenen de mitjana un 4,9 sobre 10. Els segueixen Míriam Nogueras (Junts), amb un 4,8, i Pere Aragonès (ERC) i Jéssica Albiach (En Comú Podem), que empaten amb un 4,6.

Els pitjor valorats són Alejandro Fernández, del PP (2,1); Ignacio Garriga de Vox (1,8); i Carlos Carrizosa, de Ciutadans (1,7).


Desafecció cap a la política

Una altra pregunta que delata la desafecció de bona part de la població cap a la política. Al voltant d'un terç de les persones enquestades considera que no hi ha cap partit capacitat per resoldre les principals matèries polítiques. I un 20% no sap quin partit és més eficaç.

És a dir, la meitat de la població o bé pensa que els partits no estan capacitats o bé desconeixen quins ho estan més.  

Amb tot, en aquells casos en què s'esmenta una formació política, la més mencionada és el PSC en tots els temes. Segueix Junts, en el creixement econòmic, ERC, en la seguretat, la lluita contra la pobresa i les relacions Catalunya-Espanya.

Pel que fa a l'acció dels governs, l'executiu català rep una nota mitjana del 4,1 i l'espanyol, del 3,7. És a dir, els enquestats els suspenen a tots dos.

I un 74% manifesta que se sent poc o gens satisfeta amb el funcionament de la democràcia.

Televisió o xarxes socials?

La televisió segueix sent el mitjà més utilitzat per informar-se de qüestions polítiques de les persones de més de 50 anys. Més de la meitat assegura que és la seva principal font d'informació.

Ara bé, la televisió passa al segon lloc quan es fa la mateixa pregunta a persones més joves: les xarxes socials són el recurs més utilitzat per persones de menys de 35 anys per informar-se sobre qüestions polítiques.


Quina xarxa social fan servir més els independentistes? I els contraris a la secessió?

Instagram és la xarxa que més es fa servir pel conjunt de la població. Un 57% afirmen que l'utilitzen per al seu ús personal. La segona, amb un 45%, és Facebook. Després ve Twitter, amb un 24%, TikTok (22%) i Telegram (21%).

El CEO també ha analitzat quina xarxa és la més utilitzada segons el posicionament polític envers la independència. Els independentistes utilitzen més Twitter i Telegram, mentre que els contraris a la secessió fan servir més Facebook i TikTok.

Pessimisme sobre l'economia

Més de la meitat dels enquestats, un 53%, creu que a Catalunya la situació econòmica és dolenta o molt dolenta i un 60% dona una valoració negativa a l'economia del conjunt d'Espanya.

I, pel que fa al futur, un 42% creu que l'economia empitjorarà, un terç creu que es quedarà igual i un 19%, que millorarà.

Halloween i la castanyada, dues tradicions que actualment conflueixen (iStock)

Castanyada o Halloween?

En l'enquesta el CEO també pregunta si les persones celebren la Castanyada o el Halloween. Un 49% es decanten per la Castanyada i un 27% afirma que fa totes dues coses alhora. Un 21% no fa res la vigília de Tots Sants i un 3% fa només Halloween.

Per edats, més de la meitat dels enquestats majors de 50 anys celebra la Castanyada. Entre els menors de 25 anys i les franges d'entre 25 i 49 predominen aquells que celebren la Castanyada i el Hallowen.

 

Metodologia de l'enquesta

L'enquesta s'ha realitzat a domicili, entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre del 2023. Han entrevistat 2.000 persones de 18 anys o més, amb dret a vot a les eleccions al Parlament i Generals.

 

ARXIVAT A:
Amnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut