Catalunya encadena els dos anys més càlids i més secs

El Servei Meteorològic de Catalunya constata que el 2023 ha plogut menys que l'any anterior, agreujant la pitjor sequera que es recorda al país

RedaccióActualitzat

El 2023 ha estat el segon any més càlid a Catalunya des que hi ha registres, amb una anomalia de +2,5 ºC respecte al període 1961-1990, just al darrere del 2022, que va ser de +2,7 ºC.

Ho mostren les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya, que hi acaba d'afegir les del mes de desembre, que ha seguit la tònica de la resta de l'any.

Només el gener, el febrer i el maig van tenir temperatures d'acord amb les dades habituals, però la resta de mesos, 9, han estat càlids o molt càlids.


Així, al març i a l'abril i en els set mesos de juny a desembre, de manera generalitzada a tot el país, s'han registrat anomalies superiors als +2 ºC, amb pics de +3 ºC al setembre, a l'octubre i al novembre a bona part del territori.

Especialment destacables són els episodis extraordinaris de calor, amb màximes de fins a 45 ºC al juliol i l'agost, i l'onada de calor del 18 al 25 d'agost, de les més intenses viscudes mai al país.

Al març i a l'abril també es van viure episodis de calor inusuals per aquelles dates, i a l'octubre i al novembre es van superar els 30 ºC i els 25 ºC respectivament a bona part de la geografia catalana.

 

Menys pluja que el 2022

Pel que fa a la pluja, el 2023 ha continuat el dèficit de precipitacions que ja va patir Catalunya durant el 2022, amb menys aigua encara: tres quartes part del país han registrat menys del 70% de les pluges habituals.

El març ha estat el mes més sec: pràcticament a cap lloc va ploure més del 30% de l'esperable, mentre el juny va ser l'únic més plujós, amb un 170% de precipitacions de manera generalitzada al territori.

Les pluges han estat especialment absents a zones de l'Empordà, del litoral i del prelitoral central, on s'han quedat entre el 30% i el 50% de les xifres habituals.

I anem encara més al detall. Si a l'Observatori Fabra, a Barcelona, la precipitació anual mitjana ronda els 600 mil·límetres, el 2023 se'n van recollir la meitat, 309, la segona pitjor dada en 110 anys d'història. 
 

L'any més càlid al planeta, i el segon a Europa

Pel que fa a Europa, 2023 també se situa com el segon any més càlid de la història, al darrere del 2020, que és fins ara el més càlid en l'àmbit del continent.

I a escala planetària, l'any que tot just s'ha acabat serà, molt probablement, el més càlid que ha viscut la Terra des que hi ha registres, amb una anomalia d'1,4 ºC respecte al període 1850-1900.

És a dir, que ja s'està fregant el límit aconsellable marcat pels Acords de París d'1,5 ºC d'escalfament planetari.

De tota manera, amb un any no n'hi hauria prou per considerar que la temperatura a nivell global ja ha pujat 1,5 ºC: caldrà una sèrie de diversos anys per sobre d'aquesta xifra per donar-ho per fet.

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut