Persones al centre de Barcelona comprant per nadal
La contractació extra que té lloc habitualment per la campanya de Nadal no ha estat suficient per reduir l'atur a desembre (Europa Press)

El 2023 es tanca amb més gent treballant i una lleugera baixada de l'atur a Catalunya

El desembre ha estat inusual i les contractacions de Nadal no han estat suficients per fer baixar el nombre de desocupats durant el mes

RedaccióActualitzat

La contractació extra que té lloc habitualment per la campanya nadalenca no ha estat suficient per reduir l'atur al desembre. A Catalunya, el mes ha tancat amb 3.474 aturats més que al novembre, quan també hi va haver un lleuger repunt, i la xifra total d'inscrits a les llistes de les oficines de treball de la Generalitat queda en 343.381.

Catalunya ha estat, juntament amb País Valencià i La Rioja, l'única comunitat on l'atur ha pujat al desembre. Amb tot, si tenim en compte l'evolució al llarg de l'any, el 2023 tanca amb una caiguda de l'atur, concretament, 2.957 aturats menys

En el conjunt d'Espanya la situació és ben diferent, l'atur sí que ha continuat reduint-se. El nombre d'inscrits a les oficines d'ocupació ha reculat en 27.375 persones, ara bé, es tracta de la reducció més petita en un mes de desembre dels últims anys, si no tenim en compte el 2020, un any atípic per l'afectació de la pandèmia.

Amb tot, l'atur registrat al desembre s'ha situat en 2.707.456 persones, la xifra més baixa per a aquest mes des del 2007, abans de l'esclat de la crisi financera. El nombre d'inscrits a les oficines d'ocupació s'ha reduït en 27.375 persones i la xifra frega els 130.200 si tenim en compte l'evolució de tot el 2023.
 

Els sectors on més puja

A diferència de Catalunya, en el conjunt de l'Estat, l'atur ha baixat al sector serveis (-25.158) i, en canvi, ha pujat lleugerament a la indústria (+1.481) i a la construcció (+5.285).  A més, s'ha reduït especialment entre els joves fins al punt que el nombre d'aturats en aquesta franja és el menor de la sèrie històrica.

Pel que fa a l'afiliació, a Catalunya no s'ha aconseguit crear nova ocupació. El nombre de cotitzants cau en 3.548 persones, tot i que en el conjunt de l'any creix per sobre dels 94.000. 

Al conjunt d'Espanya, però, al desembre s'ha continuat creant ocupació, gairebé 30.000 nous llocs de treball i en el conjunt de l'any se supera de llarg el mig milió (+539.740). L'afiliació es manté, per tant, per sobre dels 20,8 milions de treballadors, el nivell més elevat en un mes de desembre.

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut