Madrid

Duran avisa Rajoy que amb tants recursos es pot trobar amb una declaració unilateralment d'independència

El portaveu de CiU al Congrés demana al govern espanyol que tracti les demandes de Catalunya des de la via política, i no pas des de la judicial

Actualitzat

L'economia, la desocupació i Catalunya han estat els temes principals de la intervenció del portaveu de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, durant el debat de política general.

Duran i Lleida ha posat de manifest que el que "alguns anomenen el problema català" és, en realitat, "un problema espanyol". "Trias Fargas deia que sense autonomia financera no hi ha autonomia política", ha recordat el portaveu de la federació nacionalista, abans d'enumerar els greuges de l'Estat amb Catalunya. L'Estat ha recaptat 37.000 milions d'euros més amb l'increment d'impostos com l'IVA; però, en canvi, no ha repartit aquests diners amb les comunitats autònomes. "Hi ha hagut una minva de les competències. Paguen amb dos anys de retard el fons de liquiditat" i "no han desplegat completament l'Estatut d'Autonomia". Tot això fa que cada cop hi hagi més ciutadans a Catalunya "farts d'aquesta situació".

"Aquesta realitat no es pot ignorar políticament. Allò que s'ha de resoldre en la seu del poder executiu no es pot resoldre en seu judicial." Duran ha retret a Rajoy que el seu govern no ha posat cap proposta damunt de la taula. Això, ha dit Duran, és una "negligència política". "A cop de recursos ens trobarem que el Parlament català declararà unilateralment la independència i vostè ho recorrerà als tribunals."

Pel que fa a la querella contra el president Artur Mas, Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, Duran la considera "una querella polititzada" i "un error". "Si la resposta" a les demandes de Catalunya "no és politica, el problema s'enquistarà i acabarà afectant la unitat d'Espanya".

En el torn de rèplica, el president del govern espanyol ha afirmat que el finançament autonòmic no es va modificar perquè "acabàvem de perdre 70.000 milions d'ingressos" i la prioritat era sortir de la crisi.

Rajoy ha reconegut que "estem davant d'un problema polític, pero també ho és no complir la llei. Estic disposat a parlar, mai m'hi he negat, però per això hi ha d'haver disposició de tots. Quan l'únic marge és que s'accepti o no la convocatòria d'un referèndum il·legal, el marge és molt menor (...). Amb mi no comptin per parlar de la sobirania ciutadana ni dels drets fonamentals de tots els espanyols".

La situació econòmica

Josep Antoni Duran i Lleida ha reconegut que hi ha dades econòmiques positives, però, tot i això, hi ha molt camí per recórrer. Espanya és, darrere de Lituània, el país de la Unió Europea amb més desigualtats. El portaveu de CiU ha recordat com el govern va retallar les prestacions de desocupació, obligant moltes famílies a subsistir amb els diners d'un sol membre, en molts casos, un pensionista. "En comptes d'adoptar el concepte de la 'flexiseguretat', s'han quedat només amb la flexibilitat."

CiU considera que cal impulsar una economia productiva que prioritzi la industrialització, que tingui ànima social i doni suport a les famílies.

Desocupació

Duran ha remarcat que, tot i les millores, la taxa de desocupació és "impròpia" d'una economia desenvolupada. A més, la creació d'ocupació és "insuficient" i "d'una precarietat dramàtica. Més del 40% dels contractes són a temps parcial o temporals".

El portaveu de CiU afirma que "la crisi hauria de fer-nos reflexionar i qüestionar-nos el model econòmic" actual, i ha demanat al govern espanyol un pla de xoc contra la desocupació. "Li he demanat en cada debat pressupostari. Redueixin la fiscalitat sobre el treball i desenvolupin l'estatut de l'autònom." També caldria ajudar els empresaris amb les cotitzacions a la Seguretat Social.

Reducció de l'IVA

CiU ha reiterat la peticio de reduir l'IVA cultural, un dels més alts d'Europa, només equiparable al del Regne Unit. Aquest impost també afecta altres sectors, com el de les perruqueries, moltes de les quals han de treballar en l'economia submergida.

Joves i dependència

Duran i Lleida considera que s'ha "traspassat una línia vermella amb la dependència" i que cal millorar com s'atorguen les ajudes. "Una de cada cinc persones s'ha mort abans de cobrar aquests ajuts, abans de cobrar-los. Van ser 100.000 persones el 2014."

Mariano Rajoy ha reconegut que les polítiques de dependència han de millorar per arribar a més usuaris, però ha destacat totes les persones que ja se n'han beneficiat.

Pel que fa a la gent jove, CiU ha demanat a l'executiu polítiques més efectives. "Invertir en joventut és invertir en una cosa que en un futur ens permetrà recaptar, i és indispensable per al futur econòmic del país. Qui pagarà les pensions del futur si la gent del país se'n va?"

Infraestructures

El portaveu de CiU ha recordat la reducció per "l'austeritat" de les inversions en infraestructures, quan s'haurien de reforçar les que serveixen per "crear competitivitat i benestar social", i li ha retret les quantioses inversions en l'AVE, en comptes de millorar altres coses més necessàries.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut