Dubtes que obre el càncer de Carles III: què passa si no pot seguir la feina del dia a dia?

Al Regne Unit, la notícia ha causat un fort impacte en la societat i planteja tot un seguit de preguntes i suposicions al voltant de la figura del monarca

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles

El rei té càncer. Les portades de tots els diaris del Regne Unit són monotemàtiques, o gairebé monotemàtiques, amb el titular nu.

Les televisions han dedicat l'endemà de l'anunci a parlar de tot el que envolta el càncer, el monarca i els efectes que un tumor desplega més enllà del malalt, quan el malalt és un rei.

El Palau de Buckingham va fer públic ahir al vespre un breu comunicat, en què destacaven quatre missatges: el rei Carles III del Regne Unit té càncer; el monarca ha començat tractament; manté el despatx d'afers d'estat, tot i que evitarà actes públics per consell mèdic; i ho comunica al país amb vocació de transparència i per evitar especulacions sobre la seva salut.

La vocació d'evitar especulacions és una quimera, tractant-se de la monarquia entre les monarquies. Però, si més no a primera instància, els Windsor han evitat els rumors, els contrarumors i els ventalls de conjectures.

"Me n'he assabentat per la BBC", deia el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak. El cap del govern ha estat qui ha aportat una informació afegida al comunicat de Buckingham: "Com tothom, estic sorprès i trist. Tots els nostres pensaments estan amb ell i la seva família. Afortunadament, el càncer s'ha diagnosticat d'hora".
 

Frenar les especulacions

La transparència que els Windsor han anunciat, però, també té límits. Del tumor del rei només se sap que no està localitzat a la pròstata. No és forassenyat pensar que aquesta reserva pot desfermar el que Carles III vol evitar: les especulacions sobre el diagnòstic i, sobretot, el pronòstic.

Un cop mitjans d'arreu del món van atorgar al comunicat de Carles III categoria de "notícia urgent d'última hora", van començar les preguntes, algunes respostes i més suposicions.

La primera ha vingut associada al "royal" més díscol, el príncep Enric, que ha anunciat un viatge immediat des de Califòrnia cap a Londres per visitar el seu pare.

"La malaltia del rei Carles es pot convertir en el motiu de reconciliació de la família reial", ja ha apuntat una agència de notícies. No se sap si l'esposa d'Enric, Meghan Markle, també es desplaçarà a Londres.

"Deures reials" i salut de Carles III

El rei ha deixat clar en el comunicat que continuarà amb la feina de cap d'estat, tret de les aparicions en públic fora de palau. Però la pregunta ha sorgit immediatament: què passa si el tractament l'inhabilita per complir les obligacions del dia a dia?

El rei nomena consellers d'estat entre els membres de la família habilitats per ser-ho. Ara mateix, els candidats a formar part d'aquest Consell d'Estat són la reina Camil·la, el príncep Guillem, la princesa Anna i el príncep Eduard.

El rei Carles III i la reina Camil·la, al sortir de l'hospital el dia 29 de gener (Reuters/Toby Melville)

Dos d'ells --o més-- formarien aquest consell, que assumiria les funcions del rei. I aquesta resposta segur que genera una altra pregunta: per què els prínceps Enric i Andreu no són candidats a formar part del Consell d'Estat? La resposta és que han estat expulsats de la família reial.

 

La línia de successió del rei Carles III 

La informació que aquest matí han rebut els britànics --i mig món-- ha entrat també en els supòsits més pessimistes. Gràfics i línies dinàstiques s'han multiplicat arreu.

L'hereu de la corona britànica és, ara, Guillem, el príncep de Gal·les, precisament afectat també per un problema de salut, el de la princesa Caterina de Gal·les.

En segon, tercer i quart lloc en la línia successòria hi ha els tres fills de la parella: el príncep Jordi, la princesa Carlota i el príncep Lluís. I, en cinquè lloc, irrellevant per a la governança del llinatge i del país, però llaminer per a la premsa... el príncep Enric, avui distant, i demà qui sap.

 

 

ARXIVAT A:
CàncerMonarquiaRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut