Diversos electrodomèstics vells
Diversos electrodomèstics vells

Dret a reparar: així vol forçar Brussel·les els fabricants a arreglar els electrodomèstics

La Comissió Europea vol forçar els fabricants a arreglar un aparell sempre que no sigui més car que comprar-ne un de nou

Redacció / AgènciesActualitzat

A la Unió Europea es generen cada any 35 milions de tones de brossa i s'emeten 261 tones de CO₂ a causa dels aparells que es llencen. Molts dels productes que es llencen, però, encara són "viables" i es podrien reparar amb certa facilitat i prolongar-ne la vida útil. Això suposa un cost de 12.000 milions anuals per als consumidors.

Per combatre-ho, la Comissió Europea proposa engegar una iniciativa legislativa per garantir el "dret a reparar" dels consumidors, amb l'objectiu d'evitar el malbaratament de recursos, estalviar diners a la ciutadania i avançar cap a un sistema d'economia circular.

A partir de la idea que hi ha molts béns que es podrien reparar i se substitueixen innecessàriament per altres de nous, el comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, ha presentat aquest dimecres la proposta "Right to Repair" (dret a reparar), en el marc del Green Deal europeu.

"Els consumidors obtindran les eines que necessiten per escollir la reparació i fer una contribució positiva a l'economia circular. També s'envia un missatge important a les empreses que els models comercials sostenibles i les inversions en reparacions són rendibles."


Informar els consumidors de l'obligació de reparar

La Comissió Europea, que el 2019 ja va aprovar una normativa enfocada a la reparabilitat i la durabilitat dels electrodomèstics, ara va un pas més enllà i vol forçar els fabricants a informar els consumidors que estan obligats a reparar gratuïtament un aparell que estigui en garantia.

A més, els fabricants hauran d'arreglar un aparell sempre que no sigui més car que comprar-ne un de nou, segons ha insistit Reynders.

"Exigirem als venedors reparar quan arreglar sigui més barat o costi el mateix que substituir."

"Ningú podrà negar-se a reparar la vostra rentadora excepte si és tècnicament impossible", ha afirmat el comissari de Justícia, que ha afegit que els fabricants hauran de reparar un aparell fins i tot en el cas que l'hagi danyat el consumidor, tot i que aleshores podran reclamar un preu per la feina.

Imatge d'una rentadora
Imatge d'una rentadora (Europa Press)

Prioritzar la reparació, també fora de garantia

Més enllà de la garantia, Brussel·les vol que sempre que sigui possible es prioritzin les reparacions. Els consumidors tindran el dret a exigir la reparació d'un producte si és tècnicament reparable dins la llei comunitària, com les rentadores o els televisors.

Així, els usuaris podran reclamar una reparació i les empreses hauran d'informar de les condicions obligatòries per arreglar un aparell, que s'estendran per un període d'entre 5 i 10 anys, depenent del producte.

D'aquesta manera, els consumidors tindran sempre algú a qui recórrer quan vulguin reparar un aparell. A més, la Comissió confia que encoratgi els fabricants a desenvolupar models de negoci més "sostenibles".

Això no només permetrà reduir costos, sinó també disminuir residus i utilitzar materials per a noves produccions, en consonància amb el Green Deal europeu.

De moment, aquestes mesures no s'aplicaran a dispositius com els telèfons mòbils o les tauletes, però l'executiu comunitari apunta que s'hi incorporaran quan se n'aprovi la normativa d'ecodisseny, actualment en fase de negociació.

Una plataforma en línia i formularis de reparació

La Comissió Europea vol crear una plataforma en línia que posi en contacte consumidors i professionals de la reparació. Aquesta plataforma permetrà fer cerques per ubicació i estàndards de qualitat, la qual cosa ajudarà a trobar ofertes atractives i augmentarà la visibilitat dels tallers de reparació.

D'altra banda, el consumidor tindrà dret a reclamar un formulari de reparació al fabricant, que indiqui les condicions i el preu d'arreglar un producte, així com una comparativa d'ofertes.

Ara, la proposta de la Comissió Europea s'haurà de negociar amb els estats membres i el Parlament Europeu. El novembre del 2020, l'Eurocambra ja va aprovar una resolució a favor del "dret a reparar" per impulsar les opcions de consum sostenibles i la cultura de la reutilització.

Rentadores, televisors i altres electrodomèstics vells en una pila de residus
Rentadores, televisors i altres electrodomèstics vells en una pila de residus (EFE/Estela Silva)
ARXIVAT A:
Economia de butxacaConsumComissió Europea
Anar al contingut