Forcadell, parlant davant d'un faristol al Palau de la Generalitat
Forcadell, en un acte recent al Palau de la Generalitat
Política

Dos magistrats del Constitucional titllen de "desproporcionada" la condemna a Forcadell

Els magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer alerten del "devastador efecte de descoratjament" que pot tenir la pena de Forcadell

Una setmana després que el Tribunal Constitucional desestimés el recurs presentat per Carme Forcadell contra la condemna del Suprem, ara s'ha conegut el posicionament de dos dels magistrats del TC, que han emès un vot particular discrepant amb la decisió majoritària del ple del TC.

Aquests dos jutges, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, creuen que l'expresidenta del Parlament es va "extralimitar" per haver permès la tramitació, debat i votació de les lleis de desconnexió, però alhora alerten que no s'ha ponderat prou bé el "superior nivell de protecció contra qualsevol ingerència" que requereix el càrrec de presidenta del Parlament. Alerten del "devastador efecte de descoratjament" que pot tenir la pena sobre el dret de representació política. 

Per Xiol i Balaguer, la conducta de Forcadell durant el 6 i 7 de setembre de 2017 podria ser considerada com una "desobediència al Tribunal Constitucional" o, fins i tot, necessària per a un delicte de sedició, però no justifiquen la condemna d'onze anys i mig.

Per ells, les actuacions de Forcadell "no resultaven suficients per consumar l'aportació delictiva que s'al·lega concertada amb la resta de condemnats per aquest delicte". "S'exigia la concurrència del vot majoritari dels membres de la mesa i del ple del Parlament, aliè al seu control i funcions parlamentàries", remarquen.

El vot particular també argumenta que, tot i que no es podia aplicar el privilegi de la inviolabilitat, sí que s'hauria d'haver imposat una pena proporcionada. 

Els vots particulars de Balaguer i Xiol al recurs de Carme Forcadell:

Vot particular en el recurs... by Moderador Noticies Web


Aquest no és el primer cop que aquests dos magistrats discrepen de les decisions del Constitucional en relació amb la sentència del Procés. Xiol i Balaguer han emès vots particular en diferents recursos dels presos, com en el cas de Turull, Rull i Junqueras.


El recurs de Forcadell, desestimat el 28 d'octubre

Carme Forcadell va elevar un recurs al Tribunal Constitucional contra la sentència del Suprem que la va condemnar a onze anysi mig de presó i al mateix temps d'inhabilitació. Però, el passat 28 d'octubre, el TC va desestimar-lo. En l'escrit aprovat per la majoria del ple del TC destacaven que l'actuació de Forcadell "formava part d'una estratègia concertada" amb la resta de condemnats.

Els magistrats subratllen que l'expresidenta del Parlament va renunciar "a l'exercici de les funcions constitucionals i estatutàries que li són pròpies" i que això fa que les seves decisions no estiguessin protegides per la inviolabilitat parlamentària.

ARXIVAT A:
Carme ForcadellJudici procésTribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut